Ministarstvo finansija: Dogovoreni kreditni aranžmani od 180 miliona evra

0

Vlada Crne Gore, na predlog Ministarstva finansija (MF), dogovorila je kreditne aranžmane sa Svjetskom bankom, u iznosu od 80 miliona evra, Francuskom razvojnom agencijom (AFD) i OPEC Fondom za međunarodni razvoj od po 50 miliona evra.

Naime, Zakonom o budžetu za 2024. godinu i Odlukom o zaduživanju za 2024. godinu definisano je da se Država u ovoj godini može zadužiti do 1.150,00 miliona evra, a navedena sredstva moguće je koristiti za finansiranje nedostajućih sredstava, što se prvenstveno odnosi na otplatu duga iz prethodnog perioda, finansiranje kapitalnog budžeta i stvaranje fiskalne rezerve.

Podsjetimo, Ministarstvo finansija je, uz saglasnost Vlade, u martu uspješno realizovalo transakciju emisije obveznica na međunarodnom tržištu kapitala, u iznosu od 750 miliona dolara, odnosno 687,76 miliona evra, poslije realizacije hedžing transakcije, koja je urađena po završetku emisije obveznica.

U skladu sa tim, preostali iznos koji je moguće obezbijediti putem zaduženja, u ovoj godini je oko 463 miliona evra.

„Budući da nas očekuju značajne obaveze po osnovu duga u narednoj godini, u iznosu od oko 830 miliona evra glavnice i oko 165 miliona evra kamate, MF je odgovorno pristupilo obezbjeđivanju neophodnih sredstava, odnosno stvaranja fiskalne rezerve za 2025. godinu“, saopštili su iz MF

Prema njihovim riječima, ugoročni zajam za razvojne politike (DPL-Development Policy Loan), koji je dogovoren sa Svjetskom bankom, predstavlja veoma povoljan finansijski instrument koji se pruža u cilju podrške sprovođenju političkih i institucionalnih reformi, koje će podstaći ekonomski rast i smanjiti siromaštvo“.

„Ovaj tip kreditnog aranžmana predstavlja podršku u oblastima kao što su ekonomski menadžment, upravljanje javnim sektorom, ljudski razvoj, infrastruktura i zaštita životne sredine, čiji je cilj stvaranje uslova za održiv razvoj i rast. Za razliku od tradicionalnih investicionih zajmova, DPL aranžmani se isplaćuju na osnovu sprovođenja specifičnih političkih mjera i reformi, a ne na osnovu završetka fizičkih investicija. Uspjeh DPL aranžmana mjeri se kroz indikatore performansi koji se dogovaraju između zemlje zajmoprimca i kreditora. Ovi indikatori prate napredak u sprovođenju reformi“, naveli su iz MF.

Kako su dodali iz tog Vladinog resora“, „pregovori o navedenom kreditnom aranžmanu su započeti prije tri godine, ali naporima MF u svega nekoliko mjeseci uspjeli smo da ispunimo sve zahtjeve koje je Svjetska banka postavila, a koji se odnose na jačanje fiskalne discipline i podsticanje zelenog i održivog razvoja“.

„Imajući u vidu složenost procedura i niz visokih kriterijumima koji su preduslov ovakvih aranžmana, u MF smo zadovoljni činjenicom da je Svjetska banka prepoznala našu razvojnu orijentisanost i dala legitimitet partnerstvu sa Vladom Crne Gore. Takođe podrška kredibilnih partnera, kakvi su AFD i OPEC Fondom za međunarodni razvoj, podstiče da i u narednom periodu, fokus našeg djelovanja bude upravo na razvojnim projektima, većoj realizaciji kapitalnog budžeta i redovnom izvršenju svih naslijeđenih obaveza po osnovu dugovanja. Svi navedeni aranžmani, u vezi kojih su pregovori završeni i čije potpisivanje očekujemo u narednim danima, sklopljeni su po povoljnijim uslovima od tržišnih, kako sa stanovištva ročnosti, tako i sa stanovištva visine kamatne stope“, saopštili su iz MF, pa za kraj dodali:

„Cilj Vlade je da, redovno izmirujući sve obaveze, stvaramo uslove za ekonomski rast i pokrećemo projekte koji će donijeti novu razvojnu vrijednost“, zaključili su iz Ministarstva finansija.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.