Zaharova: Rođaci nacističkih zločinaca i kolaboracionista dolaze na vlast u mnogim zemljama, dok Srbi i Rusi nastavljaju djela naših predaka

0

Rođaci nacističkih zločinaca i kolaboracionista dolaze na vlast u zemljama poput Kanade ili Njemačke bez osjećaja krivice, sa shvatanjem da je došao njihov trenutak da rehabilituju svoje pretke. Srbi i Rusi, kao i mnogi drugi narodi, nastavljaju djela naših predaka, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Zaharova je za RT Balkan naglasila da su se njeni preci borili na strani pobjednika.
„Obojica mojih deda su se borila u Crvenoj armiji. Oni su se borili protiv nacizma i fašizma. Obje moje bake su tokom Velikog otadžbinskog rata radile u fabrikama, pored normalnog civilnog života radile su i u ime pobjede. Sećanje na ta vremena je živo u meni ne samo zbog udžbenika, već, prije svega, zbog istorije moje porodice”, poručila je Zaharova koja je prisustvovala na prijemu povodom obilježavanja 80 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu u Ambasadi Republike Srbije u Moskvi.

 

Veoma je važno, kako je rekla, da se ovi značajni datumi i njihovo obilježavanje ne pretvore u formalnost, protokolarne prijeme, već da oni budu dio obrazovnih programa. Važno je shvatiti, dodala je ona, da ova priča nije završena.

„Zaista se nadam da će srpski narod, a znam da je tako, kao i rukovodstvo Srbije sagledati procese koji uzimaju maha na evropskom kontinentu kao i dešavanja u vezi sa Ukrajinom, kao nešto što ukazuje na to da je ovo nedovršena priča o Drugom svjetskom ratu”, naglasila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova.

Važno je da saznanja o Drugom svjetskom ratu, o Rusiji, budu dio filozofije naroda, državne politike, navela je ona i dodala da je veoma važno i zapamtiti i znati da ovo nije neka priča iz prošlosti čije je poglavlje već zatvoreno i koja će jednostavno biti predstavljena u udžbenicima i dokumentarcima. Ona je podsjetila da je, zbog pozicije Zapada, veoma mnogo zločinaca, nacističkih predstavnika i aktivnih ličnosti Trećeg rajha sklonjeno iz suda u Nirnbergu. Oni su, kako je dodala, živjeli u zapadnim zemljama, kako u Zapadnoj Njemačkoj, tako i u Švajcarskoj, SAD, Kanadi, Latinskoj Americi.

„Rođaci nacističkih zločinaca i kolaboracionista dolaze na vlast u zemljama poput Kanade i Njemačke. Dolaze na vlast bez osjećaja krivice, bez želje da rade za dobrobit ovog svijeta, već sa shvatanjem da je došao njihov trenutak da rehabilituju svoje pretke”, istakla je Zaharova.

Ona je podsetila na situaciju koja se desila u kanadskom parlamentu.

„Videli smo kada je cio parlament, kao i premijer Kanade, aplaudirao jednom nacističkom gadu Ovo je istorija nacizma koja se pretvara u formu neonacizma. Ovo je ista fašistička ideologija, nacistička ideologija, rasistička ideologija, prerušena u novi savremeni tehnološki dizajn, a zapravo je njena suština ista”, istakla je Zaharova, prenosi Tanjug.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.