U akciji srpske i španske policije: U Barseloni uhapšen saradnik kavačkog klana Nikola Vušović Džoni

0

Saradnik kavačkog člana Nikola Vušović Džoni uhapšen je u Barseloni, u velikoj akciji srpske i španske policije. Ovu informaciju objavio je potpredsjednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

– Nikola Vušović Džoni uhapšen je u Barseloni u koordinisanoj akciji UKP i španske policije po našoj Interpolovoj potjernici – rekao je Dačić.

Potjernica za Vušovićem raspisana je 2022. godine. Prema navodima optužnice, on je blisko sarađivao i održavao kontakt s odbjeglim vođom kavačkog klana Radojem Zvicerom.

On je slovio kao „majstor“ za komplikovane atentate. Dovodio se u vezu sa ubistvima visokopozicioniranih „škaljaraca“ u Atini – Igora Dedovića i Stevana Stamatovića. Vjeruje se da je bio jedan od ljudi koji je učestvovao u ovoj izuzetno složenoj i profesionalno izvedenoj likvidaciji.

„Škaljarci“ su ubijeni u prepunom restoranu u Atini, dok su pored njih sjedjele supruge i djeca, a pucala su najmanje četiri atentatora. Svi su bili maskirani i nonšalantno su ušetali u pun restoran i bukvalno sasuli kišu metaka u Dedovića i Stamatovića.

Tada se u Grčkoj tumačilo da su ubice profesionalci zbog načina na koji su baratali oružjem. Ispalili su oko 20 metaka i gađali u grudi. Samo četiri metka nisu završila u metama. Egzekucija je trajala svega 30 sekundi.

NA VEZI SA ZVICEROM

Prema operativnim saznanjima, Vušović je bio na vezi sa Radojem Zvicerom, jednim od vrhovnih šefova „kavačkog klana“. Iako je u odličnim odnosima sa Veljom Nevoljom, nisu direktno sarađivali. Svaki je imao svoj dio „kolača“ i zaduženja unutar „kavačkog klana“, ali nisu međusobno sarađivali.

Uhapšen je početkom marta 2021. godine u Dominikanskoj Republici po crvenoj potjernici koja je raspisana još 2020. godine radi „dovršenja krivičnog postupka zbog krivičnog djela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija“. Beogradski mediji su tada prenijeli da Srbija traži hitno izručenje Vušovića jer postoji bojazan da bi mogao da pobegne.

UHAPŠENI VRAČARCI

Članovi grupe Nikole Vušovića, poznatijeg kao Džoni s Vračara, uhapšeni su u velikoj akciji MUP, BIA i Tužilaštva za organizovani kriminal krajem 2022. godine. Vušović nije tada priveden, duže vrijeme uspešno je izbegavao hapšenje.

Pored Vušovića, grupu je predvodio i Uroš Piperski. Takođe, jedan od najistaknutijih članova vračarske grupe je i Luka Cerović, koji se nedavno predao srpskim istražnim organima. Cerović je, prema operativnim informacijama, zadužen za organizovanje međunarodnog šverca narkotika. Njega su istražni organi potraživali zbog krivičnog djela iznuda.

Sem Vušovića i Cerovića, među istaknutijim članovima grupe su Marko Drakula, Miloš Pavlović i Nikola Filipović.

HAPŠENJE U DOMINIKANSKOJ REPUBLICI I ATENTAT NA PREDSJEDNIKA HAITIJA

Vušović je u martu 2021. godine hapšen u Dominikanskoj Republici, ali umJesto da bude izručen Srbiji koja traga za njim, pušten je iz ekstradicionog pritvora. Interesantno je da se Vušović tada dovodio u vezu s atentatom na predsJednika Haitija Žovanela Moiza u noći između 6. i 7. jula, međutim, ti navodi nikada nisu potvrđeni. Moiza je ubila grupa neidentifikovanih komandosa nakon što su upali u njegovu rezidenciju oko 1 sat posle ponoći. Vušević je u javnosti poznat još pod nadimcima Ludi Džoni i Ćopavi Džoni.

Vušović se prvi put u žiži javnosti našao 2010. godine, kada je uhapšen zajedno sa ubijenim vođom navijača Partizana Aleksandrom Stankovićem, zvanim Sale Mutavi. Oni su se tada sumnjičili za preprodaju droge, kao i za oružje i eksploziv, a takođe se već tada sumnjalo da su učestvovali i u pokušajima ubistava.

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.