Mini revija crnogorskih koprodukcijskih ostvarenja

0

Mreža kinoprikazivača Crne Gore organizuje mini reviju manjinskih crnogorskih koprodukcija – od 19. oktobra do 7. novembra publika širom Crne Gore moći će da pogleda ostvarenja „Svemu dođe kraj“ reditelja Rajka Grlića i „Majka Mara“ u režiji Mirjane Karanović. Pored neospornog kvaliteta filmova, posebno raduje zastupljenost crnogorskih stvaraoca u njima, što pokazuje napredak i daje veću vidiljvost naše kinematografije u regionalnim i evropskim okvirima. Mini revija aktivnost je koju Mreža kinoprikazivača Crne Gore organizuje paralelno sa projekcijama novog filma Gojka Berkuljana „Planeta 7693“.

Filmovi će biti prikazani u bioskopskim salama u Pljevljima, Beranama, Mojkovcu, Nikšiću, Danilovgradu, Kotoru, Tivtu, Baru, Herceg Novom, Bijelom Polju, Plužinama i Plavu.

U pitanju su ostvarenja koja su svjetske premijere imala na Pulskom, odnosno Sarajevo film festivalu. U Crnoj Gori prikazani su u okviru Hercegnovskog filmskog festivala, na kome su i nagrađeni – Jelena Đokić dodijeljena je Zlatna mimoza za najbolju žensku ulogu u filmu „Svemu dođe kraj“, dok je „Majka Mara“ dobila specijalno priznanje žirija Federacije filmskih kritičara Evrope i Mediterana (FEDORA).

Crnogorski koproducent na ostvarenju „Svemu dođe kraj“ je renomirani producent, čiji je rad višestruko nagrađivan Ivan Đurović (ABHO Film), dok je crnogorski partner u filmu „Majka Mara“ naš istaknuti reditelj, čiji je film „Supermarket“ ovogodišnji naš kandidat za Oskara, Nemanja Bečanović (VHS).

Reditelj Rajko Grlić, uz Anta Tomića, na filmu „Svemu dođe kraj“ radio je i kao koscenarista, po romanu Miroslava Krleže. U fokusu radnje je Maks Pinter, uspješni zagrebački advokat, koji je oslobodio svog klijenta, bogatog i moćnog Dinka Horvata od optužnice za dvostruko ubistvo. Na proslavi, pijani Maks Dinku kaže da je hladnokrvni ubica radnika koji su samo došli da pitaju za svoju platu. Sukob s jednim od stubova društva Maksa će učiniti nepoželjnim; izgubiće partnera i klijente, ostaviće ga žena… Uz pomoć Nine, ljubavi iz studentskih dana, Maks će krenuti u osvetnički pohod. Sa druge strane, niko u ovoj priči nije potpuno nevin i svi su duboko isprepleteni. Pored Jelene Đokić, uloge donose: Živko Anočić, Boris Isaković, Janko Popović Volarić, Emir Hadžihafizbegović, Srđan Grahovac, Katarina Bistrović Darvaš, Ksenija Marinković, Marina Redžepović, Angela Nedyalkova, Anita Schmit, Doris Šarić Kukuljica, Siniša Ružić, Dejan Đonović, Aleksandar Radulović…

U svom drugom rediteljskom poduhvatu, Mirjana Karanović je u ostvarenju „Majka Mara“ jedna od scenaristkinja, a tumači i glavnu ulogu. Priča prati Maru, uspješnu poslovnu ženu i samohranu majku, koja iznenada gubi sina Nemanju koji prerano umire. Ona se zatvara i odbija da pokaže emocije, postajući nedostupna za bilo kakav razgovor o toj temi sa prijateljima i porodicom. Noseći u sebi duboko sahranjenu traumu, ona upoznaje Milana, Nemanjinog druga. Milan je neko koga ona planira da iskoristi da sazna više o životu svoga sina. Emocije koje dijele prema Nemanji i njegovoj iznenadnoj smrti ih zbližava i oni započinju intimnu vezu. Pored Karanović, u filmu glume i Vučić Perović, Jasna Žalica, Boris Isaković, Pavle Čemerikić, Alen Liverić, Jelena Ćuruvija, Jadranka Selec, Ilija Maršićević, Aleksandar Đurica, Jovana Petronijević…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.