Da li je došlo vrijeme da Podgorica dokazuje kredibilitet i na bojnom polju: Zelenski poručio svim članicama NATO-a da spremaju vojnike za rat u Ukrajini

0

Ukrajinski lider Vladimir Zelenski je na jučerašnjem zajedničkom brifingu sa generalnim sekretarom NATO Markom Ruteom pozvao zemlje Alijanse da pošalju vojnike kako bi se popunile ukrajinske jedinice, prenose ukrajinski mediji.

– Naša poruka svim zemljama: spremajte brigade, one mogu da budu rezerva i mogu da zamene naše momke koji su iscrpljeni, mogu da ih zamijene na frontu – rekao je on.

Ovaj poziv ukrajinskog lidera se svakako odnosi i na Crnu Goru kojoj je jedan od najvažnijih spoljnopolitičkih ciljeva održavanje kredibilnog članstva u NATO paktu. A kako  sukob u Ukrajini ulazi u kritičnu fazu koja ne ide u korist zapadnoj vojnoj alijansi, a Zelenski Briselu ispostavlja sve zahtjevnije račune, u narednom periodu se može očekivati da će Podgorica svoj kredibilitet morati da dokazuje na neki drugi aktivniji način, a ne kao dosada – izlizanim floskulama i suvoparnim saopštenjima podrške Kijevu.

Pritisnut uza ćošak Zelenski je juče po prvi put otvoreno pozvao NATO da se i formalno uključi u sukob sa Rusijom tako što će zemlje članice poslati svoje vojnike na front. Za sada iz NATO-a nema odgovora na ovaj maksimalistički zahtjev ukrajinskog lidera. Na vapaj Zelenskog nije odgovorio ni ministar odbrane Crne Gore koji ovih dana boravi u Briselu i sa ostalim kolegama razmatra nove mogućnosti pomoći Ukrajini.

Krapović je kazao da je Samit NATO-a još jednom demonstrirao čvrstu posvećenost Alijanse nastavku pružanja podrške Ukrajini u borbi za očuvanje teritorijalne cjelovitosti, U saopštenju Ministartsva odbrane se ne navodi kako će se Podgorica odnijeti prema eksplicitnom zahtjevu ukrajinskog lidera.

“Krapović je izrazio uvjerenje da će saveznice i u predstojećem periodu nastaviti da pružaju, kao političku, tako i neophodnu konkretnu pomoć Ukrajini. Krapović je naglasio da je Crna Gora do sada uputila značajna sredstva Ukrajini, imajući u vidu da je stabilnost Ukrajine od važnosti za sveukupnu evroatlantsku bezbjednost”, stoji u saopštenju Ministarstva odbrane.

Dodaje je se da je Krapović  kazao da će Crna Gora nastaviti da doprinosi jačanju pozicije Alijanse na istočnom krilu kroz angažman pripadnika Vojske Crne Gore u okviru borbenih grupa u Letoniji i Bugarskoj.

A da li će se crnogorski vojnici premjestiti iz Letonije i Bugarske na ukrajinsko tle, odlučiće NATO komanda. Za sada nema indicija da će se Sjevernoatlantski pakt odlučiti na taj korak.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.