Borci ne zaboravljaju slavne bitke

0

Danas su Delegacija SOBNOR-a Crne Gore i Organizacije boraca NOR-a 1941-1945 Glavni Grad Podgorica posjetila i položila vijenac na spomen obilježje slavne i čuvene bitke na Jelinom dubu.

Skupu se obratio član Upravnog Odbora OBNOR-a Glavni Grad Podgorica Dragan Jovović, koji je između ostalog istakao:

„Štab NOP-a odreda za Crnu Goru, Boku i Sandzak donio je odluku da je došlo vrijeme da se što žešće i snaznije treba udariti po fašističkom okupatoru. Ovaj napad većih razmjera trebalo je izvesti na području sreza podgoričkog tako što bi uspijeh te akcije podstakao brže i snažnije širenje ustanka u cijeloj Crnoj Gori. Ovaj zadatak je dobio štab zetskog odreda na čjem čelu su bili Blažo Jovanović i Radovan Vukanović. Na osnovu ličnog izviđanja i podataka o pokretu italijanskih jedinica stab zetskog odreda donio je odluku da se napadne italijanska kolona 18.oktobra na Jelinom dubu.

U toj akciji učestvovali su piperski bataljon „Jole Piletić“ na čijem čelu je bio komadant Božo Lazarević i komesar Miloš Božović, bjelopavlićki bataljon „Bijeli Pavle“ – komadant Radomir Babić,
komesar Đuro Čagorović i kučki bataljon „Marko Miljanov“ – komadant Radomir Pavićević, komesar Dragiša Ivanović. Odred je imao oko 350 boraca.

Ovaj odred pod komandom Radovana Vukanovića i Blaža Jovanovića, iako oskudno naoružan, razbio je na Jelinom dubu italijansko-fašističku motorizovanu jedinicu-kolonu koja je u svom sastavu imala blizu 300 vojnika, 43 kamiona punih oružjem i drugom vojnom opremom i tehnikom.

Ova akcija zetskog partizanskog odreda izvedena je školskim primjerom gerilskog i partizanskog načina ratovanja, tačnost, brzina, iznenađenje i žestina.

Zetski NOP odred imao je jednog poginulog borca Neda Jovanovića i jednog ranjenog borca Radosava Popovića, koji je od tih rana kasnije umro. Radosav je zbog svog revolucionarnog rada posmrtno proglasen narodnim herojem.

Italijanske snage imale su 149 poginulih i ranjenih vojnika i oficira, 64 zarobljenih od čega 24 oficira i podoficira i 40 vojnika, 43 kamiona sa oružjem i drugom vojničkom opremom. Mali broj italijanskih vojnika i oficira uspio je bjekstvom da izbjegne smrt ili zarobljavanje.

Velika pobjeda na Jelinom dubu imala je veliki odjek širom Crne Gore.

Pored velikog vojničkog uspjeha imala je i veliki politički značaj.

Uspjeh ove akcije je veoma mobilizatorski djelovao na čitavoj teritoriji Crne Gore. Poslije ove pobjede Narodnooslobodilački pokret je naglo ojačao i dobio polet na čitavoj teritoriji Crne Gore.

Zbog toga je akcija na Jelinom dubu od velikog značaja, a samim tim i nasa obaveza da 18.oktobra evociramo uspomene na ovaj svijetli dan iz naše istorije. Slava poginulim borcima NOR-a.“

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.