Krapović u Briselu: Crna Gora pruža aktivan doprinos realizaciji zadataka sa NATO agende

0

Ministar odbrane (MO) Dragan Krapović je na sastanku Sjevernoatlantskog savjeta u Briselu, u formatu ministara odbrane NATO zemalja (NAC), kazao da Crna Gora pruža aktivan doprinos realizaciji zadataka sa NATO agende, imajući u vidu važnost usaglašenog i posvećenog savezničkog djelovanja.

“Nastavićemo da ulažemo potrebne napore u cilju operacionalizacije usvojenih planova odbrane, popune novog modela snaga i adaptiranja NATO komandne strukture”, kazao je ministar tokom drugog dana sastanka.

U saopštenju za medije  navodi se da je ministar naglasio i da ćemo nastaviti da doprinosimo jačanju pozicije Alijanse na istočnom krilu kroz angažman pripadnika Vojske Crne Gore u okviru borbenih grupa u Letoniji i Bugarskoj.

Govoreći o regionu Zapadnog Balkana, Krapović je još jednom ukazao na važnost očuvanja stabilnosti u ovom dijelu Evrope i na neophodnost da ovaj region ostane u fokusu međunarodne zajednice.

Iz MO su kazali da su drugog dana sastanka Sjevernoatlantskog savjeta, ministri odbrane razgovarali o procesu transformacije Alijanse, naglasivši važnost očuvanja transatlantskog jedinstva i odlučnog pristupa implementaciji ključnih zadataka.

Budući da jedan od prioriteta za naredni period ostaje jačanje položaja odvraćanja i odbrane, navodi se da je dat osvrt na najznačajnije odluke donijete tokom nedavno održanog Samita u Vašingtonu i sagledana dinamika nastavka započetih aktivnosti.

Dodaje se da je razgovarano o daljoj implementaciji usvojenih koncepata, te o jačanju strukture snaga i prilagođavanju komandne strukture.

Zaključeno je da će poseban fokus biti na dostizanju izvršnosti usvojenih planova odbrane, najobuhvatnijih od perioda Hladnog rata, a koji podrazumijevaju aktivan doprinos svih saveznica kako bi se u značajnoj mjeri ojačala spremnost na nivou NATO.

Krapović naveo je da je protekli Samit ukazao na važnost posvećenog pristupa svih saveznica kako bi se uspješno finalizovali započeti procesi zahvaljujući “kojima ćemo Alijansu učiniti nikad snažnijom i spremnom za novu eru kolektivne odbrane”.

Iz tog vladinog resora su naveli da su ministri razgovarali i o savezničkom doprinosu međunarodnim misijama i operacijama, imajući u vidu važnost projektovanja stabilnosti van granica Alijanse.

U tom pogledu, dodaje se da je naglašen značaj zajedničkog djelovanja cjelokupne međunarodne zajednice, budući da borba protiv terorizma zahtijeva snažan i uvezan odgovor svih relevantnih aktera.

(CDM)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.