Svečano otvoren Međunarodni naučni simpozijum Dani naučne dijaspore 2024: Domaća i svjetska snaga nauke

0

Međunarodni naučni simpozijum Dani naučne dijaspore 2024 svečano je otvoren danas u okviru Festivala umjetnosti, nauke i kulture Univerziteta Crne Gore (FUNK), okupljajući istaknute naučnike iz dijaspore koji danas rade i istražuju na prestižnim univerzitetima u Americi, Evropi, i u regionu.

„Danas smo ovdje ne samo zbog nauke, već i zbog nečega što nadilazi istraživanja i inovacije – snage ljudskog duha, povezanosti koja nas spaja i želje da ostavimo trag za buduće generacije,“ rekao je prof. dr Nedeljko Latinović, vršilac dužnosti direktora Instituta za multidisciplinarne i interdisciplinarne studije UCG i organizator skupa, pozdravljajući prisutne.

On je najavio da će tokom simpozijuma učestvovati i najuspješniji naučnici iz Crne Gore, dobitnici prestižne nagrade koju dodjeljuje Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija.

„Uveli smo ovu praksu kako bismo istakli da u Crnoj Gori postoje istraživači koji postižu značajne rezultate, ali i kako bismo pokazali da se uslovi za naučnoistraživački rad kontinuirano unapređuju. Tome je doprinijelo djelovanje Univerziteta Crne Gore, Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, kao i brojne mogućnosti za učešće na međunarodnim projektima i konkursima za strane fondove. Možda će sve ovo pomoći da se zaustavi odlazak stručnjaka iz Crne Gore, a možda će i nekoga iz dijaspore podstaći da svoj naučni rad nastavi upravo ovdje,“ izjavio je Latinović.

Ministar dijaspore Mirsad Azemović zahvalio je Univerzitetu Crne Gore i Institutu za interdisciplinarne i multidisciplinarne studije na organizaciji ovog značajnog skupa. Izrazio je zahvalnost svim učesnicima koji su doputovali iz različitih dijelova svijeta kako bi doprinijeli razmjeni znanja i iskustava, rađanju novih ideja i našem zajedničkom napretku kao društva.

„Formiranjem Ministarstva za dijasporu, Vlada Crne Gore pokazala je jasnu posvećenost dijaspori, ne samo u oblastima kulture i ekonomije, već i u sferama nauke i istraživanja. Ministarstvo planira sprovesti niz inicijativa i programa koji će olakšati prenos i primjenu znanja, iskustava i inovacija iz dijaspore u Crnu Goru. Kao ministar dijaspore, uložit ću sav trud da ovakvi događaji postanu češći, jer vjerujem da su ključni za širenje znanja, povezivanje dijaspore s maticom i jačanje naše uloge u međunarodnoj naučnoj zajednici,“ izjavio je Azemović.

Skup je pozdravila i vršilac dužnosti direktorice Direktorata za naučnoistraživačku djelatnost, mr Marica Melović.

„Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija posvećeno je podršci inicijativama koje podstiču inovacije i jačaju naučnoistraživačke kapacitete. Povezivanjem naših naučnika i istraživača sa njihovim kolegama u dijaspori ne samo da obogaćujemo naučnu i akademsku zajednicu, već i unapređujemo globalni naučni ugled Crne Gore,“ izjavila je Melović.

Jedan od dobitnika Državne nagrade „Oktoih“ za 2023. godinu, prof. dr David Kalaj, sa Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Crne Gore, pozdravio je goste ovog skupa i ukazao na naučni rad i uspješne rezulate do kojih se dolazi i na Univerzitetu Crne Gore.

Ovogodišnji događaj realizuje se u okviru Festivala umjetnosti, nauke i kulture (FUNK), organizovanog povodom jubileja Univerziteta Crne Gore – 50 godina postojanja, a trajat će cijeli oktobar. Prvi simpozijum ovog tipa organizovan je 2022. godine.

Simpozijum obuhvata teme iz različitih oblasti, uključujući zdravstvo, biologiju, genetiku, ekonomiju, menadžment, fizičku hemiju, geonauke, arhitekturu, matematiku, statistiku, elektrotehniku, računarstvo i vještačku inteligenciju. Svoje radove prezentuju profesori i istraživači iz dijaspore, kao i renomirani međunarodni eksperti.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.