Beranski SNP: Komunalno je prva „žrtva“ neuspjele političke gimnastike – štrajk radnika, nesposobnost i nebriga prema građanima i zaposlenima

0

Dana 16.10.2024.godine održan je organizovani i najavljeni štrajk radnika „Komunalnog preduzeća Berane“. Radnici su se obustavili rad na jedan dan, uz mogućnist produžetka štrajka iz razloga jer im ovo preduzeće duguje tri plate, a znajući kakvi su opisi poslova i kakav je materijalni status zapošljenih u istom jasno je da ova situacija za njih predstavlja nepremostivu prepreku, saopšteno je iz beranskog SNP-a.

„Komunalno Berane je prva „žrtva“ neuspjele političke gimnastike lokalne vlasti u Beranama. Da bi „smirio“ nastalu krizu direktor preduzeća Milan Lekić odlučio se za radikalan korak na način što je selektivno isplatio zaostalu zaradu zapošljenima na održavanju čistoće, zelenila, gradskoj kapeli, inkasantima i radnicima na mehanizaciji, dok su zapošljeni u upravi, zelenoj i buvljoj pijaci, kao i Azilu za napuštene životinje, ostali bez plata. Selektivna pravda namirenjem plata samo službama čiji poslovi ne trpe odlaganje izazvala je revolt u ostalim službama koje su ostale na „ledu i čekanju“, saopštili su oni.

Dodaju da je kriza nastala iz razloga što je neodgovorna vlast u Beranama umjesto da skrati mandat skupštini, za šta se SNP od početka zalagao, i time riješi nastalu političku krizu, na taj način uporno bježala od suočavanja sa građanima tj. od izbora, do momenta kada se iscrpio opštinski budžet, a novi nije ni predložen ni usvojen.

„Kriza bi svakako mogla da se ublaži i riješi da Opština Berane kao osnivač DOO „Komunalno Berane“ trenutno ima predsjednika opštine, koji bi mogao da izvrši transfer plata ovom preduzeću. Međutim kako je opština spala na grane da nema ni predsednika ni potpredsjednika, ni skupštinu, a kako se nijesu na vrijeme raspisali lokalni izbori došlo je do ovakve situacije. Izražavamo bojazan da će se slične stvari dešavati i u ostalim opštinskim preduzećima. Iako je vladajuća koalicija „izmolila“ Vladu Crne Gore da uvede prinudnu upravu u Beranama, još uvijek nema naznaka rješavanja krize jer se ni jedna prinudna uprava ikad uvedena u Crnoj Gori nije suočila sa stanjem kakvo je u Beranama tj. potpunog kolapsa i dekapitovanja opštine, iz koje su se glavni akteri krize bukvalno razbježali i ostavili nagomilane probleme na vratu lokalne samouprave i građana Berana. Podsjećamo građane Berana da smo 2014.godine, kada je došlo do smjene vlasti u Beranama, zatekli grad zatrpan smećem. Sada nakon nepravedne političke trgovine koja je eliminisala SNP iz lokalne vlasti, vlasti koja je pokazala nesposobnost i nebrigu kako prema građanima tako i orema zapošljenima imamo reprizu nemilih događaja iz prošlosti slučnu onoj kada je DPS vladala gradom. Zato će nakon predstojećih lokalnih izbora, kada u decembru preuzmemo vlast SNP morati ponovo da se pozabavi rješavanjem ovog ogromnog problema. U nadi da će građani znati da sankcionišu politički kukavičluk na predstojećim vanrednim lokalnim izborima u ovom trenutku nam ne preostaje ništa drugo, osim da konstatujemo da što se tiče SNP-a sve smo učinili da ne dođe do ovakvog stanja ali sluha nije bilo. „Tražili ste gledajte“, pa odlučite da li i dalje želite ovakvu političku papazijaniju ili ozbiljnu, stabilnu i odgovornu vlast koja brine o svojim građanima“, zaključuju iz beranskog SNP-a.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.