Dritanova demagogija i realnost

0

Piše: Zdravko Kasalica

Vidljiva bješe sinoć nervoza kod bivšeg premijera Dritana, jer je vrlo vjerovatno da je buduća podgorička vlast dogovorena bez njega.

Uporan je u svom viđenju da može biti ucjenjivač i neko ko “usmjerava procese”. Mnogo je mačku goveđa glava, rekao bi naš narod. Uostalom, u vrijeme njegovog “usmjeravanja procesa” se ništa posebno dobro nije desilo.

Rezultati gradskih izbora u Podgorici su pokazali i dalju namjeru građana da se distanciraju od dps politike, koji je ipak osvojio trećinu glasova. Da, trećina i vjerovatno još koji više i dalje podržava nacističku ideologiju mila đukanovića i duška markovića, koji bi opet više od trećine sopstvenih građana prisilno deportovali. No, nije njima strana deportacija.

Ono što svima treba da bude jasno je, da je dps na ovim izborima bio najaktivniji što može biti, da su animirali sve svoje pristaše ( ustaše ) i da je na izbore izašao manje više SVAKO ko podržava tu politiku. Nedovoljna izlaznost je dala prostor Dritanu da se sada ponaša ovako kako se ponaša, ne shvatajući da je PRAGMATIZAM sastavni dio politike. Mislim da je Jakov to shvatio, i da ne želi propast politike koju personifikuje, niti političku smrt prije narednih republičkih izbora. A tek se “predstavio” kao neko ko navodno prkosi svima. Osim Dritanu. Uskoro će i njemu.

Možda rezultat tog pragmatizma bude da gospođa Jelena Borovinić Bojović bude buduća gradonačelnica, što bi bila opcija koja bi umirila dva krila nekadašnjeg PES. A ostale pozicije bi se razdijelile sigurno i na način da dobiju više ova oba krila, više nego su i imali u prethodnoj gradskoj vlasti.
Iz Dritanovog govora tijela i neshvatanja realne politike, vidim da je ova opcija vrlo moguća i da on zna za nju.

Jakov možda ipak neće da siječe granu na kojoj sjedi, svjestan da mu je jedina politička moć koju ima – pozicija predsjednika, a da mu još jedina moć može biti u Podgorici ako sačini vlast sa ZBPG, PES i Demokratama.

U suprotnom, vrlo veliki rizik bi bio ulazak ili bilo kakva saradnja sa dps-om i satelitima, a ništa manje ni novi vanredni izbori koji bi, vrlo vjerovatno imali veću izlaznost, a time ipak sklapanje nove vlasti u kojoj ne bi bilo ni dps-a sa satelitima, niti ure, ali ni Milatovićevih mandata. Veća izlaznost od samo tri do četiri procenta bi ih sve izopštila sa nivoa bilo kakvog odlučivanja i na gradskom a vjerovatno i državnom nivou.

Vidjećemo prvo odluke Ustavnog suda, vezano za žalbe, a onda će vrijeme da počne da guši i steže i Jakova i Dritana, koji će morati da odluče i izaberu stranu, po njihovom, bolju od dvije loše. I baš zbog toga je Dritanovo ucjenjivanje besmisleno i realno bezidejno. I politički čak i za njegovo iskustvo – nezrelo. Pametnijim i zrelijim vođenjem politike ta URA je mogla imati i na državnom nivou veoma ozbiljan procenat. Ovako, lutaju od nemila do nedraga, i gube birače i podršku, jer je građaninu – biraču neshvatljivo da ne možeš ni sa kim, ili da ucjenjuješ koga poželiš.

U pamet se Dritane, nije još kasno.
Smiri sujetu i spusti se na planetu.

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrikama „Drugi pišu“ i „Kolumne“ nisu nužno i stavovi redakcije portala „Borba“)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.