Lompar: Đukanović je, na dubokim zasadima komunističke diktature, ustrojio strukturu društva koja počiva na suprotstavljanju Srba i Crnogoraca

0

Srpskim jezikom u Crnoj Gori priča 43 odsto građana, što pokazuje da i oni koji su, vjerovatno zbog decenija propagande počeli da se izjašnjavaju kao Crnogorci, ipak nisu uspjeli da zaborave jezik kojim su govorili do 2007. godine, odnosno do proglašenja nezavisnosti. Crna Gora i dalje je jedina zemlja u Evropi u kojoj „matični narod“, odnosno Crnogorci čine manje od polovine građana, i u kojoj većina stanovništva ne govori jezikom koji ima status službenog.

„Rezultati popisa ukazuju na strukturu društva koju oličava tridesetogodišnji režim doskorašnjeg crnogorskog predsjednika. Jer, osnovna podjela koju je on ustrojio, na dubokim zasadima komunističke diktature, počiva na suprotstavljanju Srba i Crnogoraca“, naglasio je profesor Filološkog fakulteta u Beogradu Milo Lompar.

On je naveo i da bi kompromis koji mora biti postignut u toj zemlji, morao da podrazumijeva najduže upotrebljavani naziv jezika u Crnoj Gori – srpski jezik.

„Tako ga i danas zove najveći broj građana Crne Gore“, naglasio je on.

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.