Strateška saradnja UAE i Crne Gore u oblasti AI

0

Ministar javne uprave Maraš Dukaj tokom svog boravka u Dubaiju, imao je priliku da se sastane sa državnim ministrom za vještačku inteligenciju, digitalnu ekonomiju i aplikacije za rad na daljinu Ujedinjenih Arapskih Emirata Omarom Sultanom Al Olamom.

“Al Olamaje  istakao značaj okupljanja svjetskih lidera iz etabliranih i rastućih ekonomija, kako bi se razmijenili dragocjeni uvidi i zajednički radilo na efikasnoj implementaciji agende vještačke inteligencije koja utiče na vlade i strateške sektore u svim ekonomijama. On je takođe izrazio interesovanje da vidi Crnu Goru, kao izlagača na narednom GITEX sajmu, prepoznajući njen potencijal u oblasti digitalne transformacije i inovacija”, saopšteno je iz MJU.

Foto: MJU

 

Dodaje se da su se sagovornici složili da dvije prijateljske države treba da intenziviraju saradnju u ovim oblastima, te dogovorili naredne korake koji će omogućiti Crnoj Gori da sa što većim uspjehom unaprijedi oblast digitalne transformacije i upotrebe AI-a.

“Dukaj je upoznao sagovornike da je Ministarstvo javne uprave u saradnji sa Svjetskom bankom pristupilo izradi mape puta za AI, te da će tokom 2025. godine izraditi strateški okvir za AI u Crnoj Gori, te je u tom smislu dobio i uvjeravanja od strane ministra Al Olame da će UAE podržati taj proces kroz razmjenu iskustava i prihvatio inicijativu ministra Dukaja za potpisivanje memoranduma o saradnji u ovoj oblasti između UAE i Crne Gore”, zaključuje se u saopštenju MJU.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.