U Briselu sastanak ministara odbrane država NATO-a

0
U Briselu je danas počeo sastanak ministara odbrane članica NATO-a, na kojem će predstavnici država razgovarati o povećanju odbrane Alijanse, podršci Ukrajini i jačanju partnerstva sa Azijsko-pacifičkim državama i Evropskom unijom (EU).

Sastanku ministara odbrane, koji se održava u sjedištu NATO-a, prvi put predsjedava novoizabrani generalni sekretar NATO-a Mark Rute.

On je, odgovarajući na pitanja novinara pred početak sastanka, rekao da će ministri odbrane azijsko-pacifičkih partnera Novog Zelanda, Australije, Japana i Južne Koreje prvi put prisustvovati sastanku ministara odbrane NATO-a.

Sastanku će, kako je dodao, prisustvovati i EU, a važnost se pridaje produbljivanju saradnje sa regionalnim partnerima, prenosi Anadolija.

Rute je naveo da će dijelu sastanka prisustvovati i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji je došao na Samit EU-a a koji se održava u isto vrijeme u Briselu.

Podsjećajući da se sa Zelenskim sastao u Kijevu, gdje je bio u prvoj zvaničnoj posjeti 1. oktobra, kada je preuzeo dužnost generalnog sekretara, a potom i u Londonu, Rute je naveo da će se sastati u sjedištu NATO-a po treći put.

– Iskreno, želimo da budemo na mjestu gdje Zelenski i Ukrajina mogu započeti pregovore sa Rusijom sa jake pozicije – rekao je Rute, dodajući da pozdravlja novu pomoć u sektoru odbrane Ukrajini od 425 miliona dolara koju su juče najavile Sjedinjene Američke Države.

Odgovarajući na pitanje o aktuelnoj situaciji na Bliskom istoku, Rute je naglasio da situacija u tom regionu ne može biti direktno na dnevnom redu Alijanse.

– Mislim da smo svi izuzetno zabrinuti zbog onoga što se dešava na Bliskom istoku, u Gazi, u Izraelu, naravno u Libanu. Trenutno se Izrael bori na više frontova protiv Irana i njegovih zastupnika – kazao je Rute.

Prema njegovim riječima, to košta mnogo života, a ljudska patnja rastužuje.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.