Posjeta profesora iz Sremske Kamenice važan korak ka jačanju regionalne saradnje

0

Posjeta predstavnika zdravstvenih institucija Sremske Kamenice je važan korak ka jačanju regionalne saradnje i unapređenju kvaliteta zdravstvenih usluga za sve građane Crne Gore, navodi se u zajedničkom saopštenju Ministarstva zdravlja, Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore i Kliničkog centra Crne Gore.

Kako se navodi, na poziv direktora Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) mr sc. dr Aleksandra Radovića, u jednodnevnu radnu posjetu crnogorskom zdravstvenom sistemu boravili su predstavnici zdravstvenih institucija Sremske Kamenice prof. dr Ilija Andrijević, direktor Instituta za plućne bolesti Vojvodine, prof. dr Zoran Radovanović, direktor Instituta za onkologiju Vojvodine i prof. dr Aleksandar Redžek, direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine.

Radni boravak u Crnoj Gori Andrijević, Radovanović i Redžak započeli su posjetom Ministarstvu zdravlja, gdje su tokom razgovara sa državnim sekretarkama doc. dr Milenom Cojić, mr Slađanom Perišić i direktoricom Direktorata za kvalitet, dr Irenom Šubarić, dodatno razmotreni modaliteti saradnje sa institutima u Sremskoj Kamenici.

“Tokom susreta je zaključeno da dosadašnja izvanredna saradnja može biti unaprijeđena kroz edukaciju zdravstvenog kadra, ali i upućivanje pacijenata na dijagnostiku i liječenje u ove zdravstvene ustanove, koje su usko specijalizovane za oblasti plućnih, onkoloških i kardiovaskularnih bolesti za one procedure koje se ne sprovode rutinski u Crnoj Gori”, kaže se u saopštenju.

Nakon sastanka u Ministarstvu zdravlja, profesore je primio direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore (FZOCG) dr Vuk Kadić. Na zajedničkom sastanku, pored Kadića i njegovih saradnika, prisustvovao je direktor KCCG.

“Tokom ove značajne posjete razgovarano je o inovacijama u dijagnostici i liječenju, kao i o mogućim zajedničkim projektima koji bi unaprijedili pristup zdravstvenim uslugama pacijentima. Naglašena je važnost koordinacije između različitih institucija kako bi se stvorila efikasnija mreža zdravstvene zaštite”, dodaje se u saopštenju.

Radni boravak u Crnoj Gori profesori su završili posjetom KCCG-u.

Na sastanku u KCCG, pored Radovića i medicinskog direktora dr Đorđija Krnjevića, prisustvovao je i Kadić, direktor Specijalne bolnice za plućne bolesti Brezovik dr Predrag Pejović, kao i rukovodioci organizacionih jedinica KCCG – direktor Centra za kardiohirugiju dr Aleksandar Mugoša, direktor Hirurške klinike dr Branko Čampar, direktorica Instituta za onkologiju dr Sanja Lekić, direkor Klinike za medikalnu onkologiju Instituta za onkologiju dr Nikola Milašević, načelnik Odjeljenja za pulmologiju Interne klinike dr Vladimir Jovanović i načelnik Centra za interventnu kardiologiju dr Siniša Dragnić.

Tokom susreta u KCCG dogovoreni su modaliteti unaprjeđenja dalje saradnje u dijagnostici i liječenju pulmoloških, onkoloških i kardiovaskularnih, kao i u razmjeni iskustava i edukaciji kadra.

“Nakon sastanka gosti su obišli Institut za onkologiju, gdje su se detaljno upoznali sa radom ove organizacione jedinice KCCG”, zaključuje se u saopštenju.

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.