NTO CG: Kulturna ruta „Rimski imperatori i dunavski put vina“ dobila prestižnu nagradu u Višegradu

0

Na 13. godišnjem forumu kulturnih ruta Savjeta Evrope, kulturna ruta „Rimski imperatori i dunavski put vina“ dobila je prestižnu nagradu za najbolju praksu kulturnih ruta u kategoriji „Istraživanje i razvoj“. Ovo priznanje rezultat je zajedničkih napora partnera na projektu #RomansWineDanube, među kojima je i Nacionalna turistička organizacija Crne Gore (NTO CG), a koji trenutno sprovodimo uz podršku Interreg programa za Dunavski region 2021-2027.

Nagrađena aktivnost, koju je predvodio njemački partner na projektu, media k GmbH, obuhvatila je sveobuhvatnu analizu trenutnog stanja kulturne rute i njenih pod-destinacija u kontekstu kulturnog turizma.

Kao partner na projektu #RomansWineDanube, Nacionalna turistička organizacija Crne Gore dala je značajan doprinos ovom uspjehu. Naš Projektni tim je aktivno učestvovao u prikupljanju i analizi podataka, kao i u razvoju strategija za unapređenje kulturnog turizma Duklje, koja je u okviru ovog projekta prepoznata kao jedna od pod-destinacija.

Dr Karin Drda-Kühn, menadžerka projekta u kompaniji media k GmbH, istakla je značaj ove nagrade za cijeli projekat.

„Ovo priznanje odražava predani rad i posvećenost svih partnera uključenih u projekat #RomansWineDanube”, rekla je dr Drda-Kühn, te posebno naglasila da analiza sprovedena u okviru ove inicijative ističe bogato nasljeđe koje dijele regioni duž rute i potvrđuje ulogu Dunava kao vitalne kulturne spone.Dr Ana Tripković Marković, direktorica Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, naglasila je važnost ovog priznanja za kulturni turizam Crne Gore.

„Ova nagrada potvrđuje kvalitet zajedničkih napora u očuvanju i promociji bogate kulturne baštine duž čitave rute”, rekla je dr Tripković Marković, i posebno naglasila ulogu Duklje u ovom projektu, ističući da ovaj drevni lokalitet predstavlja ključnu kariku u prezentaciji rimskog nasljeđa na teritoriji današnje Crne Gore.

Foto: NTO CG

”Uvjerena sam da će uključenost Duklje u ovu prestižnu rutu dodatno ojačati poziciju Crne Gore na mapi kulturnog turizma Evrope i doprinijeti stvaranju jedinstvenog turističkog proizvoda koji spaja antičko nasljeđe sa savremenim turističkim trendovima”, zaključila je Tripković Marković.

Projekat #RomansWineDanube ima za cilj jačanje i dalji razvoj kulturne rute koja slavi rimsko nasljeđe i regionalna vina, nudeći jedinstvene doživljaje posjetiocima. Ova nagrada dodatno potvrđuje značaj rute „Rimski imperatori i dunavski put vina“ u kontekstu evropskog kulturnog turizma.

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore nastavlja da radi na promociji ove rute, istovremeno aktivno doprinoseći implementaciji samog projekta, čime se podstiče razvoj održivog kulturnog turizma u našoj zemlji i cijelom regionu.

Godišnji forum kulturnih ruta Savjeta Evrope, 13. po redu, održan je od 25. do 27. septembra 2024. godine u Višegradu u Mađarskoj.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.