Delić: Opština Mojkovac uspješno realizovala većinu aktivnosti koje su bile planirane u tekućoj godini

0

Opština Mojkovac je uspješno realizovala većinu aktivnosti koje su bile planirane u tekućoj godini, što uključuje značajne investicije u infrastrukturu, poboljšanje javnih usluga i podršku lokalnoj ekonomiji, kazao je za Portal RTCG predsjednik te opštine Vesko Delić. Poručuje da opština intezivno radi na projektu ski centra sa mojkovačke strane Bjelasice koji će, kako ocjenjuje, postati turistički centar regije, privlačeći posjetioce tokom cijele godine.

  • Koji su ključni prioriteti Opštine Mojkovac po pitanju infrastrukture?  

– Poboljšanje i modernizacija putne mreže, posebno lokalnih puteva, radi bolje povezanosti ruralnih i urbanih područja. Ovo uključuje rekonstrukciju postojećih i izgradnju novih puteva koji će olakšati saobraćaj.  U proteklih godinu dana rekonstruisano je više putnih pravaca u našoj opštini. Završeno je asfaltiranje puta od Štitarice do crkve Ružica na Sinjajevini u dužini od 14 kilometara, zatim putni pravac povezivanja Štitarice preko Preprana sa Podbišćem, kao i Lazina sa Lepencem preko Uroševine. Takođe, asfaltirano je više od 5 kilometra puta ka Prošćenskim planinama. Asfaltiranje puteva u ruralnim krajevima ima i dugoročan uticaj na razvoj poljoprivrede. Pored toga, ovi projekti doprinose i poboljšanju uslova za razvoj seoskog turizma, jer modernizovani putevi olakšavaju pristup turistima do prirodnih ljepota i kulturnih znamenitosti ovih krajeva.

Ono što želim da naglasim kada je u pitanju infrastruktura jeste da smo raspisali tender za rekonstrukciju gradskog trga. Vrijednost tendera je 2,5 miliona eura sa pdv. U pripremi je i višemilionski projekat – izgradnja replike srednjovjekovnog grada Brskova, kao i izgradnja Memorijalnog centra posvećenog junacima Mojkovačke bitke. Dakle, ovo su samo neki projekti koji će predstavti važan korak ka ravnomernijem razvoju opštine i podizanju kvaliteta života za sve njene građane.

  • Kakvo je stanje sa opštinskim finansijama? 

– Stanje opštinskih finansija je stabilno, zahvaljujući odgovornom upravljanju budžetom i racionalnom raspoređivanju sredstava. Opština Mojkovac je uspješno realizovala većinu aktivnosti koje su bile planirane u tekućoj godini, što uključuje značajne investicije u infrastrukturu, poboljšanje javnih usluga i podršku lokalnoj ekonomiji. Ova finansijska stabilnost nam omogućava da nastavimo sa planiranjem i realizacijom novih projekata u narednom periodu, dok istovremeno održavamo odgovornost prema javnim sredstvima i obezbeđujemo da se sredstva koriste na najefikasniji način za dobrobit građana.

  • Kako ocjenjujete saradnju sa Vladom Crne Gore? 

– Zadovoljni smo saradnjom sa trenutnom Vladom Crne Gore kao i parlamentarnom većinom i verujemo da će ta saradnja u budućnosti biti još bolja. Posebno ističemo doprinos poslanice Nove srpske demokratije, Jelene Božović koja je kroz amandmansko djelovanje na budžet za 2024. godinu obezbijedila 1,2 miliona za projekat asfaltiranja putnog pravca na Sinjajevini.  Zajednički rad na važnim projektima pokazao je da postoji visok nivo spremnosti na dijalog i podršku lokalnim inicijativama, što je od ključnog značaja za poboljšanje infrastrukture i životnih uslova u Mojkovcu.

  • Šta se može konkretno uraditi da se zaustavi iseljavanje stanovništva sa sjevera zemlje? 

– Migracija stanovništa je veliki problem sa kojim se suočavaju gotovo sve opštine sa sjevera Crne Gore. Da bi se zaustavilo iseljavanje stanovništva sa sjevera Crne Gore, potrebno je preduzeti konkretne mjere koje će poboljšati uslove za život i rad u ovom dijelu zemlje. Jedan od glavnih razloga za iseljavanje je nedostatak zaposlenja. Podrška razvoju malih i srednjih preduzeća, ulaganje u poljoprivredu, turizam i druge privredne grane koje su karakteristične za sjever može stvoriti nove mogućnosti za zapošljavanje. Država može podržati ove aktivnosti kroz poreske olakšice i subvencije. Takođe, potrebno je ulaganje u modernizaciju poljoprivrede i razvoj ruralnih predjela, uključujući subvencije za poljoprivrednike, što može doprinijeti boljem ekonomskom položaju stanovnika.

Održivi modeli razvoja i korišćenje prirodnih resursa mogu stvoriti nove izvore prihoda za stanovnike sjevera. Sjever Crne Gore ima veliki potencijal i za razvoj turizma, posebno u segmentu eko-turizma i sportskog turizma. Investicije u turističku infrastrukturu mogu stvoriti brojna radna mjesta i privući turiste, čime bi se unaprijedila lokalna ekonomija. Ove mjere, uz kontinuiranu podršku Vlade i lokalnih samouprava, mogu doprinijeti stvaranju boljih uslova za život na sjeveru i značajno smanjiti odliv stanovništva.

  • Perspektiva zimskog turizma? 

– Opština Mojkovac intezivno radi na projektu ski centra sa mojkovačke strane Bjelasice koji će postati turistički centar regije, privlačeći posjetioce tokom cijele godine. U protekloj godini završena je dionica puta Mojkovac – Vragodo, a Uprava za saobraćaj rapisala je tender za izgradnju mosta na Tari koji će spojiti magistralni put Mojkovac – Kolašin sa budućim ski-centrom. Trenutno se radi projektna dokumentacija za vodosnabdijevanje bazne stanice.

Završeno je doprojektovanje putnog pravca Vragodo-Vrioce zbog pojave odrona i klizišta.Raspisan je tender za izgradnju dionice od 500 metara od Vrioca do Žarskog. Izgradnja skijališta na mojkovačkoj strani Bjelasice predstavljaće veliki projekat ne samo za Opštinu Mojkovac, već i za cijelu Crnu Goru. Ovaj projekat ima potencijal da značajno unaprijedi zimski turizam u regionu i ojača poziciju Crne Gore kao atraktivne turističke destinacije u Evropi.

(RTCG)

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.