Kineski ambasador: Srbija je prva evropska zemlja koja sa Kinom gradi zajedničku budućnost

0

Kina i Srbija su čelični prijatelji. Poslednjih godina, naše dve zemlje neprekidno produbljuju političko i međusobno poverenje, čvrsto podržavaju međusobne vitalne interese u važnim pitanjima, zajedno čuvaju međunarodni poredak, pravičnost i pravdu.

U okviru „Pojasa i puta“, naše dve zemlje imaju plodonosne rezultate praktične saradnje i niz velikih projekata se nesmetano odvija. Ljudske razmene između Kine i Srbije cvetaju, a prednosti bezviznog režima i direktnih letova su u velikoj meri olakšale razmenu osoblja i turističku saradnju. U maju ove godine, predsednik Kine Si Đinping je uspešno posetio Srbiju, a Srbija je postala prva evropska zemlja koja sa Kinom gradi zajedničku budućnost. Može se reći da su kinesko-srpski odnosi trenutno u najboljem periodu u istoriji.

Ovako, otvoreno, bez „diplomatskih rukavica“, u intervjuu za „Novosti“ govori Li Ming, ambasador Kine u našoj zemlji. U danima kada Peking obeležava 75 godina od osnivanja Narodne Republike Kine, ambasador Ming ukazuje da je, stojeći na novoj istorijskoj polaznoj tački, Kina spremna da zajedno sa Srbijom dalje realizuje važne konsenzuse postignute između dvojice šefova država, da unapređuje kinesko-srpske odnose tako da oni postanu model međunarodnih odnosa u novoj eri,

Tokom 2024, u godini drvenog Zmaja, Srbiju je posetio predsednik Si Đinping. Koji su, po vama, najvažniji dometi njegovog razgovora sa šefom naše države Vučićem?

– Imao sam sreću da učestvujem u relevantnim aktivnostima tokom celog procesa i lično sam osetio duboko lično prijateljstvo i bliske radne odnose između dvojice šefova država. Predsednik Si Đinping je istakao da je, osvrćući se na istoriju, kinesko-srpsko prijateljstvo iskovano krvlju i životom u velikoj borbi za zajedničko očuvanje svetskog mira i razvoja. Izgradnja zajedničke budućnosti Kine i Srbije u novoj eri je strateški izbor dveju strana, uz čvrstu podršku i široko učešće dvaju naroda, u cilju ostvarivanja težnje za boljim životom. Predsednik Vučić je izjavio da je Srbija ponosna što ima velikog prijatelja kao što je Kina i da ima puno poverenje u budućnost srpsko-kineskih odnosa i njihovo novo pozicioniranje. Dvojica šefova država oduvek duboko shvataju opšti pravac razvoja kinesko-srpskih odnosa, što je osnovna garancija za obezbeđivanje stabilnog i dugoročnog razvoja odnosa dveju zemalja.

Ima li mesta za dodatni napredak naših privrednih i ekonomskih veza? U kojoj meri je realno očekivati da će se saradnja dodatno produbiti i kroz „Ekspo 2027“?

– Ekonomska i trgovinska saradnja Kine i Srbije ima čvrste temelje. U proteklih 10 godina, obim bilateralne trgovine povećan je osam puta, a izvoz Srbije u Kinu 185 puta. U julu ove godine, Sporazum o slobodnoj trgovini između Kine i Srbije zvanično je stupio na snagu. Dve strane će u narednom periodu međusobno ukinuti carine na 90 odsto poreskih stavki, a više od 60 odsto njih je ukinuto odmah nakon stupanja sporazuma na snagu. Krajnji cilj je da udeo poreskih stavki sa nultom carinom koje uvoze dve strane bude 95 procenata. Zadovoljstvo je da vidimo da je Srbija poslednjih godina, pod rukovodstvom predsednika Vučića, postigla značajne rezultate u ekonomskom i društvenom razvoju i da će biti domaćin Specijalizovane izložbe „Ekspo 2027“. Praktična saradnja u raznim oblastima dveju strana ima snažnu komplementarnost i veliki razvojni potencijal. Kina je spremna da zajedno sa Srbijom aktivno pronađe nove mogućnosti za saradnju u oblasti digitalne ekonomije, tehnoloških inovacija…, u cilju unapređenja bilateralnih odnosa na novi nivo.

Kako rešavati pitanje KiM dok Priština odbija dijalog, uzurpira srpsku imovinu, skrnavi baštinu, ukida dinar? Možemo li da računamo da će Kina zadržati svoj principijelni stav o statusu Kosova?

– Kina dosledno ima jasan stav po pitanju Kosova. Čvrsto podržavamo napore koje je Srbija uložila u očuvanje nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Podržavamo obe strane da dostignu međusobno prihvatljivo rešenje kroz dijalog i konsultacije u okviru Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti. Tokom ovog procesa, suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet Srbije treba da se u potpunosti poštuju. Privremene institucije samouprave u Prištini su već neko vreme najavljivale zabranu srpske valute i vršile nasilne pretrese nad Srbima, što je ozbiljno uticalo na normalan život srpskog naroda i izazvalo paniku i tenziju. Kina je ozbiljno zabrinuta zbog toga. Pozivamo privremene institucije samouprave u Prištini da povuku nerazumne odluke, zaustave jednostrane akcije koje raspiruju sukobe i intenziviraju konfrontaciju i da realizuju svoje obećanje o uspostavljanju Zajednice srpskih opština.

Ima li mesta strahovanju da je čovečanstvo na korak do ratnog sukoba sa nesagledivim posledicama?

– Današnji svet nije miran. Palestinsko-izraelski sukob se nastavlja, a ukrajinska kriza eskalira i preliva se, tako da je još dug put do međunarodnog mira. U cilju uspostavljanja mira, predsednik Si Đinping je predložio koncept izgradnje zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovečanstvo i globalnu bezbednosnu inicijativu, pružajući osnovne smernice za rešavanje bezbednosnih deficita i traženje trajnog mira. Da bismo postigli ovaj cilj, moramo da se pridržavamo svrha i principa Povelje UN, da poštujemo suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja, da napustimo hladnoratovski mentalitet i igre sa nultom sumom i suprotstavimo se blokovskoj politici i frakcijskoj konfrontaciji.

Zbog čega pojedine zemlje preuveličavaju narativ demokratije, pozivajući druge „da izaberu stranu“?

– Demokratija nije oruđe, niti je patent bilo koje zemlje. To je zajednička vrednost celog čovečanstva i pravo naroda svih zemalja. Nekoliko zapadnih zemalja dugo se pridržava hladnoratovskog mentaliteta i vole da etiketiraju neke zemlje u razvoju, uključujući Kinu, kao „nedemokratske“. One nasilno presađuju i promovišu demokratiju zapadnog stila u svetu, izazivaju konfrontaciju između političkih sistema i ideologija i bave se „malim krugovima“. Iza toga se kriju arogancija i predrasude prema drugim civilizacijama, sa ciljem stvaranja podela i konfrontacija u svetu. Mi se tome oštro protivimo.

Srbija je izabrala put ka EU, uz očuvanje prijateljskih odnosa sa Kinom i Rusijom. Da li je dugoročno moguć takav kurs?

– Srbija se dugo pridržava nezavisne i raznovrsne spoljne politike, sa dobrom tradicijom Pokreta nesvrstanih. U međunarodnim poslovima nikada ne zauzima strane, već se fokusira na sopstveni razvoj i blagostanje svog naroda, što je suštinski slično diplomatskom konceptu Kine. Razumemo napore koje je Srbija uložila da se pridruži EU i cenimo srpsku politiku razvoja prijateljskih odnosa sa drugim zemljama i unapređenja regionalne saradnje. Srbija aktivno razvija odnose sa partnerskim zemljama sa kojima se dopunjuje i ne sukobljava, održavajući i promovišući sopstvenu i regionalnu stabilnost i razvoj.

Inicijativa „Pojas i put“ ušla je u drugu deceniju. Kako je vidite u sledećih 10, a kako u narednih 20 godina?

– U proteklih deset godina, izgradnja „Pojasa i puta“ je ostvarila plodne rezultate. Kina je sarađivala sa povezanim zemljama na izgradnji više od 3.000 praktičnih projekata, privlačeći investicije od trilion američkih dolara, ubrizgavajući novi zamah u svetsku ekonomiju, otvarajući novi prostor za globalni razvoj, stvarajući novu platformu za međunarodnu saradnju i doprinoseći ubrzanju realizacije agende UN 2030. godine za održivi razvoj. Kina i Srbija su postigle plodne rezultate u kvalitetnoj zajedničkoj izgradnji „Pojasa i puta“, postavljajući model za međunarodnu zajednicu. U oktobru 2023. godine, Treći forum za međunarodnu saradnju „Pojas i put“ održan je u Pekingu, a predsednik Vučić je predvodio najveću delegaciju u istoriji tokom puta u Kinu na forum.

Na samitu su sveobuhvatno sumirana desetogodišnja dostignuća Inicijative „Pojas i put“, i razjašnjen je fokus saradnje, predloženi akcioni planovi i nacrtan plan za budući razvoj. Stojeći na polaznoj tački druge decenije, imamo puno poverenja u budućnost Inicijative „Pojas i put“. Bez obzira na promene međunarodne situacije, ona će nastaviti da ubrizgava novi zamah saradnji Kine i Srbije i doprinosi svetskom miru i razvoju.

(Novosti online)

 

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.