Miličić: Građani su na popisu jasno rekli – srpski jezik treba da postane službeni u Crnoj Gori

0

Mislim da smo prvi put u istoriji imali popis koji nije bio kontroverzan, imali smo kontrolne mahanizme koji su najnoviji u svijetu i imamo rezultate koje ne može osporiti niko, poručio je portparol Nove srpske demokratije Mirko Miličić, gostujući u Info plusu na TV Adria.

„Kao portparolu Nove srpske demokratije mi je drago što je došlo do porasta broja Srba i onih koji govore srpskim jezikom, rekao je Miličić, dodajući da je sada imperativ da parlamentarna većina realizuje to što su građani na popisu jasno rekli – a to je da je neophodno da srpski postane službeni jezik u Crnoj Gori.

Miličić je podsjetio da je Ustav Crne Gore donesen 2007, te da su tada jedini relevantni podaci bili sa popisa 2003. godine, koji su pokazali da je 63,5 odsto stanovištva govorilo srpski, a samo 20 crnogorski.

“Tadašnja parlamentarna većina je nasilno pokušala da promijeni lingvistički identitet naroda koji živi u Crnoj Gori i ona je donijela taj Ustav”, rekao je Miličić.

Komentarišući dešavanja u Glavnom gradu, gdje su nedavno održani lokalni izbori, Miličić je kazao da čekaju da se Ustavni sud oodredi o žalbama nosioca liste Pokret Naprijed Vuka Kadića.

“Kada se to završi i budemo imali konačne rezultate – slijede pregovori”, naveo je Miličić.

Kako je dodao, koalicija Za budućnost Podgorice će biti konstruktivna.

“Mi smo uvijek i na svakom mjestu dicidno rekli da nećemo dozvoliti da se DPS vrati na vlast, to će nam biti zvijezda vodilja”, naglasio je portparol NSD.

Na drugima je, napomenuo je, da se dogovore.

“I da spuste tenzije koje su postojale”, rekao je Miličić.

Na pitanje koliko je osnovan zahtjev opozicije da se raspišu vanredni izbori na državnom nivou, odgovorio je da je “apsolutno neosnovan”.

“U Podgorici se nije desio izborni poraz. Imamo proces pregovora, koji neće biti jednostavan, ali će biti fer”, smara Miličić.

Vlast na državnom nivou će, uvjeren je, trajati pun mandat.

“Vjerujem da će se ostvariti ambiciozan plan i da će ova parlamentarna većina i ova Vlada uvesti Crnu Goru u Evropsku uniju”, zaključio je Miličić, prenosi Adria.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.