Raković: Crna Gora se vraća izvornom srpskom identitetu, uvjeren sam da će se većina od 10 odsto dualista izjasniti kao Srbi na sledećem popisu

0

Istoričar Aleksandar Raković ocijenio je danas da u rezultati popisa u Crnoj Gori dobri po srpski narod u toj državi i da tih 33 odsto građana koji su se na popisu izjasnili kao Srbi predstavljaju stabilnu zajednicu koja govori srpskim jezikom.

Raković je Tanjugu rekao da vjeruje da će u narednim popisima broj onih koji se izjašnjavaju kao Srbi porasti i da će oni postati dominantna nacija u Crnoj Gori.

„To su ljudi koji su se trajno opredijelili da budu dio izvornog identiteta Crne Gore, da budu Srbi, jer Crna Gora je istorijska država srpskog naroda. Počinje da se vraća izvornom identitetu koji je srpska narodnost, srpski jezik, srpska crkva, kao što je bilo u vrijeme Crne Gore Petrovića, kada je Crna Gora bila samostalna država“, rekao je Raković Tanjugu.

Prema njegovim riječima, nekadašnji predsjednik Crne Gore i vladajuće DPS Milo Đukovinović, kada se 1997. od prosrpske okrenuo ka antisrpskoj politici, posijao je sjeme razdora u toj državi, koji i danas vidimo, pošto je popis, kako je rekao, pokazao da je to duboko podijeljeno društvo.

Raković smatra da je popis stanovništva u Crnoj Gori dva puta u poslednjih 30 godina odlagan, upravo zato da bi bio smanjen broj Srba.

„Da je popis bio održan 2021. godine u vrijeme najvećeg srpskog zanosa u Crnoj Gori nakon litija i pobjede na Đukovinovićem, bio bi veći procenat Srba. Ne bi bio 33 kao što je sada, nego bi bio 35-36. Istraživanja su išla i do 36-37 procenata Srba i srpski jezik do 50 odsto. Pokazalo se da je namjerno neko relativizovao identitet tokom ovih nekoliko godina, dvije-tri godine, da bi opao taj procenat Srba“, smatra Raković.

On vjeruje da će do narednog popisa, koji će biti održan za osam godina, broj onih koji će se izjasniti kao Srbi, pošto će onih 10 odsto koji su se izjasnili da su po nacionalnosti Crnogorci, ali da govore srpskim maternjim jezikom, opredijeliti za jednu ili drugu stranu.

„Neminovno se sad narod opredjeljuje hoće li ovamo ili onamo. Ja sam uvjeren da će oni da se izjasne većinom da su Srbi, jer čim su odobrali srpski jezik za maternji, oni su odobrali i da imaju taj srpski identitet i da ga iskažu. Na kraju, srpski identitet u Crnoj Gore je dominantan, jer srpski jezik je dominantan odnosno na svaki drugi identitet i neku identitetsku odrednicu koja je popisivana, tako da možemo da u tom smislu budemo zadovoljni“, rekao je Raković.

On kaže da ga nije iznenadio pad broja građana koji su se izjasnili kao Crnogorci.

„Očekivao sam čak i bolji rezultat za Srbe, da bude veći pad tzv. crnogorske nacije i porast srpske nacije, ali to tog porasta nije došlo zbog ovih 10 odsto dualista, koji su se izjasnili kao Crnogorci, a da im je srpski jezik maternji. Oni nisu imali dovoljno hrabrosti da se sada izjasne kao Srbi, ali s obzirom na ovaj talas srpstva koji je krenuo u Crnoj Gori, mislim da na sledećem popisu to će biti mnogo bolje i da će Srbi premašiti broj ovih drugih i da će biti relativna većina“, ocijenio je istoričar.

On je citirao vodećeg francuskog istoričara Fernanda Brodela koji je rekao da je prostor između Like i Crne Gore, Dinarski prostor, jedan od četiri evropska prostora gdje postoji konfuzija identiteta, pored Andaluzije, Krita, pijre odlaska poturčenih Grka za malu Aziju i Kavkaza.

„Postoji tu nešto što nije dovodilo do stabilizacije identiteta. Sad se polako identiteti na tom prostoru stabilizuju, zna se koji su koji“, rekao je Raković.

On smatra da bi srspki jezik, kao većinski, morao da bude proglašen službenim jezikom u Crnoj Gori, ali je istakao da je za to potrebno da se uspostavi dvotrećinska većina u parlamentu koja bi promijenila Ustav.

„To zavisi od DPS-a. Oni će pokušati da to spreče. Htjeli su da unište srpski identitet u Crne Gori. Jedva smo to uspjeli da spriječimo 2020. velikom pobjedom nakon srpske revolucije u Crne Gori, ali DPS ne posustaje u tim svojim namjerama“, smatra Raković.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.