Bečić: Srpskom jeziku učinjena nepravda 2007. godine; Oni koji su izazvali izbore u Podgorici pali su sa 11 na 6 mandata

0

Drago mi je što su rezultati popisa potvrdili da je Crna Gora snažna građanska država, i nadam se da će svi izvući poruke iz ovih rezultata koji nam šalju poruku da smo usmjereni jedni na druge i da treba da izađemo zajedno iz kandži balkanskog primitivizma i prebrojavanja, poručio je potpredsjednik Vlade za bezbjednost, odbranu, borbu protiv protiv kriminala i unutrašnju politiku Aleksa Bečić.

Rezultati popisa govori i da niko nije bolji ili gori jer se smatra ili osjeća nacionalno, vjerski ili jezički na bilo koji način.

„Ono što mi je drago da smo svjedočili slobodnom popisu, u kom niko niti je nagrađen niti kažnjen zbog svog osjećanja, što smo svjedočili najdemokratskijem popisu u istoriji Crne Gore“, kazao je Bečić.

On je kazao da je i ranije tvrdio da se ništa značajnije neće promijeniti rezultatima popisa.

On je smatrao da je učinjena nepravda 2007. godine da srpski jezik nije tretiran bratski i jednako kao crnogorski.

„Mislim da su to potvrdili popisi i 2011. i 2023. godine“, rekao je on.

Komentarišući ishod lokalnih izbora u Kotoru i Podgorici, Bečić je kazao da je zadovoljan izbornim rezultatom.

Ljetos su, podsjeća, pozivali kolege da se ne skraćuje mandat i da se ne ide u nove izbore, govoreći da su građani Podgorice umorni od novih izbora, te da se mala izlaznost dala pretpostaviti.

„Oni koji su izazvali izbore sa 11 imali su pad na 6 mandata, mi smo pojačali za dva mandata i ZBPG za neki mandat… Ništa se značajnije nije promijenilo. Mi smo saopštili te večeri i stav je poznat – ko god želi da se drži nasljeđa 30. avgusta i demokratakih principa tu smo spremni da na tim principa konstituišemo vlast. Zapisali smo, jedini, da nećemo konstituisati vlast sa DPS-om, imamo sa ove strane koja je na ovim principima 30. avgusta više nego dovoljan broj poslanika, vidjećemo šta će biti odgovor kolega“, kazao je Bečić.

Oni su, ponavlja, dali odgovor – neće sa DPS-om i poštuju demokratske principe.

Zvanični pregovori još nisu počeli jer se čeka zvaničan odgovor Ustavnog suda, i proglašavanje konačnih rezultata izbora, nakon čega će, pretpostavlja se, početi takve aktivnosti.

Nije, kaže, razgovorao sa predsjednikom države Jakovom Milatovićem, nakon podgoričkih izbora.

Komentarišući odnose sa Hrvatskom i to što ga je ta zemlja proglasila personom non-grata, Bečić je kazao da sa tom zemljom već 20 godina imamo otvorena pitanje Prevlake, Jadrana i slično.

„Blokada, stagnacija, opstrukcija, po meni nije demokratska vrijednost… Šta je evropska vrijednost? Vi ste kandidat za članstvo,  promijenili smo vam metodologiju u toku trajanja procesa, ali smo mi rekli okej, ajde da rješavamo najteža pitanja, ajde da zatvaramo 23 i 24 poglavlje, da dobijemo IBAR… Mislim da će nas neko vrednovati na bazi rezultata, i da nije bilo ovih pitanja“, rekao je Bečić.

Odgovorajući na pitanje kako gleda na kritike da je ovo najbrojnija Vlada, Bečić kaže da ova vlast ima najveću podršku u ovom parlamentu, a to znači da je podržava najveći broj poslanika i političkih partija.

„I logično je iz te vizure da ima najveći broj ministarstava nego što je to bilo u prethodnom periodu, kazao je potpredsjednik Vlade za bezbjednost, odbranu, borbu protiv protiv kriminala i unutrašnju politiku. On je kazao da je pristalica disperzije, fokusa na odgovornost, manjeg obima nadležnosti koji se mogu postići i koji se mogu pratiti.

Bečić je kazao i da smatra da je zadovoljan rezultatima koje je ova Vlada postigla za 12 mjeseci.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.