Autorsko veče Tanje Bakić u Narodnoj biblioteci Budve

0

U organizaciji Narodne biblioteke Budve u petak, 18. oktobra sa početkom u 19 sati u holu Akademije znanja biće upriličeno autorako veče Tanje Bakić, pjesnikinje, književnog prevodioca i autorke muzičkih biografija. Moderator večeri biće Stanka Stanojević.

Tanja Bakić je doktorirala je iz oblasti engleske književnosti na Univerzitetu Crne Gore, dok je naučni i istraživački rad ostvarila na Harvardu. Djelovi njene doktorske disertacije o Vilijamu Blejku objavljeni su kao poglavlje u naučnoj monografiji William Blake in Europe (London: Bloomsbury, 2019, eds Morton Paley and Sibylle Erle), te u vodećem globalnom naučnom časopisu iz oblastu studija o Blejku – Blake: An illustrated Quarterly (Rochester NY: 2022, ed. Morris Eaves), kao i u Literature Compass (Hoboken NJ: John Wiley& Sons, 2022).
Prvu knjigu poezije objavila je u petnaestoj godini života. Intertekst (2022) je njena poslednja poetska knjiga. Njena poezija zastupljena je u internacionalnim antologijama i časopisima objavljivanim u Australiji, SAD, Velikoj Britaniji, Japanu, Indiji, Španiji, Njemačkoj, Francuskoj, Turskoj, Poljskoj, Ukrajini, Rusiji, Bugarskoj, itd. Posljednjih petnaest godina aktivno se bavi prevođenjem poezije, romana, kratkih priča, tekstova za umjetničke izložbe i kataloge.

Bila je predstavnica Crne Gore na World Expo Dubai 2020. Dobitnica je stipendije Ministarstva nauke Crne Gore za doktorska istraživanja, te i nagrade Srednjoevropske inicijative za književnost, stipendije britanske Asocijacije za istraživanja u modernoj humanistici, rezidencije Internacionalne kuće autora u Gracu (Austrija), stipendije Foruma slovenskih kultura, Cankarjeve rezidencije u Ljubljani, Traduki rezidencije za gradove Tirana i Novo mesto, a rezidencijalno je takođe boravila i u Pragu, te i u drugim evropskim gradovima. Dva puta je po izboru međunarodnog Žirija istoričara umjetnosti bila izabrana za predstavnika Crne Gore na Bijenalu umjetnika Evrope i Mediterana (Ankora 2013. i Milano 2015). Dva puta je bila pozvana govornica na skupu o Vilijamu Blejku u galeriji Tate Britain (Tejt Britan) u Londonu…

Od njenih objavljenih knjiga prevoda crnogorskih autora, izdvajaju se: Ratković Anthology, 2023 (poezija Rista Ratkovića na engleskom jeziku) i The Arc of Finitude, Mladen Lompar (2012). Među prevodima sa engleskog jezika ističu se: Don Paterson Lako prizemljenje (Bijelo Polje: JU RVP, 2018) i Rabindranat Tagore Gladno kamenje i druge priče (Cetinje i Sarajevo: OKF i Buybook, 2014). Među njenim objavljenim muzičkim biografijama ističu se Voodoo Child: Priča o Džimiju Hendriksu (Nova knjiga, 2013) i Brajan Džons i njegov bend (Nova knjiga i JU RVP, 2019).

Personalna bibliografija dr Tanje Bakić za period 1996-2024 bilježi više od 150 bibliografskih jedinica iz različitih oblasti, a tu su: naučni, sručni i popularni članci i izlaganja, recenzije, prikazi i kritike knjiga, monografije, prevodi, intervjui…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.