Kapisoda tvrdi da Dinar nije došao zbog novca, ali ne otkriva detalje ugovora: Ponuđeno mu je isto što su imali svi njegovi prethodnici

0

Petar Kapisoda, predsjednik Rukometnog saveza Crne Gore (RSCG), izjavio je da za dolazak legendarnog Francuza Didijea Dinara na mjesto selektor “lavova” nije bio presudan novac.

– Didije dolazi iz velikog svjetskog sistema u Crnu Goru, koja je mala za svjetske rukometne prilike. Ali, od prvog trenutka je jasno da ima potreban entuzijazam i lijepu energiju, te da mu finansije nisu prioritet i nešto što ga je privuklo, već želja da svoj sistem sprovede u djelo s momcima koje dobro poznaje i cijeni – rekao je Kapisoda u razgovoru za „Vijesti“.

Kapisoda, međutim, nije precizirao o kojoj cifri se radi, ali…

– Naše mogućnosti su takve kakve jesu, i njemu je ponuđeno isto što su imali svi njegovi prethodnici. Da su mu finansije, a ne ambicije koje su nam se poklopile, bile prioritet, Crna Gora sigurno ne bi bila adresa za koju bi se Didije odlučio – naglasio je Kapisoda.

Kako je došlo do saradnje sa čovjekom koji je tri puta bio svjetski šampion, dva olimpijski i evropski…

– Ona je uspostavljena prošlog ljeta kada je kombinovani sastav naše reprezentacije boravio na ostrvu Gvadelup, i to upravo na poziv Dinara, koji je rođen u toj francuskoj prekomorskoj teritoriji. Bio je sjajan domaćin našoj reprezentaciji, uspostavili smo lijepu saradnju i održavali redovnu komunikaciju – ispričao je Kapisoda.

Sve je intezivirano nakon što “lavovi”, sa Vladom Šolom na čelu, nisu uspjeli da dođu do još jednog velikog takmičenja.

– Pregovore oko mogućnosti da preuzme Crnu Goru započeli smo poslije neuspjeha u baražu za Svjetsko prvenstvo i eliminacije od Italije. Pregovori su na kraju uspješno završeni i vjerujem da je njegovo imenovanje zapravo početak nove ere naše reprezentacije – kazao je Kapisoda.

Kakva je bila reakcija Dinara kad je dobio poziv Crne Gore?

– Važno je prije svega naglasiti da nije bio jedina opcija, niti jedini kandidat s kojim su vođeni pregovori. Ono što je, međutim, činjenica jeste da je već u prvom razgovoru pokazao profesionalnost i ozbiljnost, ambiciju da u Crnoj Gori napravi ozbiljan sistem na kojem će počivati reprezentacija – objasnio je predsjednik RSCG.

Da li dolazak svjetskog prvaka čini da i ambicije Crne Gore sada budu veće?

– Njegov dolazak je ključan za postavljanje sistema na kojem će Crna Gora počivati u narednom periodu. I upravo je to prioritet, jer ne želimo da se stvaraju pritisak i nerealna očekivanja da zbog njegovog dolaska očekujemo nemoguće stvari. Važno je da postavimo sistem, da na najbolji način valorizujemo znanje čovjeka koji dolazi iz sistema koji je u rukometnom svijetu dobio nadimak “ekspert” i kome je pripadao 25 godina – rekao je Kapisoda.

Naglasio je da je riječ “sistem” bila ključna u razgovorima.

– U svakom trenutku je “sistem” bilo ono na čemu će da insistira u odbrani, napadu i tranziciji. Upravo je ključno da to implementira i u našoj reprezentaciji, jer je generacija kojoj je on pripadao vjerovatno i najbolja u istoriji rukometa. Ukoliko u tome uspije, sigurno da će to donijeti mnogo benefita crnogorskom rukometu – istakao je Kapisoda.

Samo jedna želja u ugovoru

Na koliko je dogovorena saradnja s legendarnim francuskim rukometašem?

– Na dvije godine, isto važi i za selektorku ženske reprezentacije Suzanu Lazović. Dinar je imao samo jednu molbu, a koju smo i prihvatili, a to je da dobije dozvolu da ode prije isteka ugovorne obaveze, samo u slučaju da dobije poziv francuskog, odnosno svog matičnog saveza – rekao je Kapisoda.

Bez pomoći državnih firmi

Da finansije kod dovođenja Didijea Dinara nisu bile presudne govori i činjenica da Rukometni savez i dalje nema pomoć nijedne državne firme.

– Obilježavamo svojevrsni jubilej, odnosno četiri godine od kada nijedna firma koja je u državnom vlasništvu nije opredijelila ni euro za podršku aktivnostima reprezentativnih selekcija. Olimpijski ciklus smo, dakle, završili bez finansijske podrške kompanija u državnom vlasništvu, a upravo smo počeli i novi, takođe, bez ikakve podrške s tog nivoa – objasnio je Kapisoda.

Jedan klik te dijeli od najboljeg bonusa dobrodošlice. Registruj se na meridianbet.me i preuzmi 100 freebet-ova + 100% bonusa na prvi depozit!

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.