Vučić nakon potpisivanja ugovora o solarnim elektranama: Uštedjećemo godišnje najmanje 120 miliona evra, cijena struje će drastično da skače u cijelom svijetu

0

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, nakon potpisivanja ugovora sa predstavnicima konzorcijuma kompanija „Hyundai Engineering” i „UGT Renewables” o izgradnji solarne elektrane, da je to najbrži i najbolji način da Srbija brzo obezbijedi potrebne količine struje i pri tome ostvari značajne uštede od 120 miliona evra godišnje.
On je rekao da sada predstoje razgovori oko načina finansiranja projekta i istakao da vjeruje da uslovi finansiranja mogu da budu dogovoreni do kraja decembra. Vučić je istakao i da će ta struja pripadati Srbiji.

„Može da ide u Evropu, u Belgiju ili negdje, može ako mi dozvolimo. Ovo je struja koja pripada ovoj zemlji, koja pripada građanima ove zemlje. I za nas je od presudnog značaja to što ćemo, samo po jednoj računici, za vrijeme trajanja projekta od 30 godina, moći da uštedimo, po današnjim cijenama, negdje oko 3,6 milijardi evra, što je 120 miliona evra godišnje. Mi mislimo da će to biti mnogo više, jer će cijena struje drastično da skače”, poručio je Vučić.

Kako je rekao, vjeruje da će cijena struje drastično da skače ne samo kod nas već i u cijelom svijetu, zbog punjača za baterije za električna vozila, zbog vještačke inteligencije i zbog svega drugog.

„Dakle, mi ćemo ogromne uštede da postignemo zbog ovoga što radimo”, poručo je Vučić.

On je najavio da će termoblok B3 u Kostolcu za 14 dana biti konačno pušten u rad, ali da je ovo, sem toga, prvi projekat koji Srbija radi u energetici poslednjih 50 godina i što je mnogo važnije, radi se o projektu obnovljive energije.

Predsjednik Srbije istakao je da, kada se govori o tom projektu, ljudi zaboravljaju ono što je najvažnije.

„Važnije od instalisane snage od jednog gigavata je ono što će biti instalisana snaga u balansirajuću energiju od 200 megavata”, rekao je Vučić i objasnio da sva struja ne može da bude primljena u sistem i zato je važno da može 200 megavata da se uskladišti u baterije.

„Ovo nam nadoknađuje neki dio Bistrice. Ovo je za nas fantastično rješenje, jedino brzo i jedino moguće rješenje, a da bismo imali dovoljno električne energije”, naglasio je Vučić.

Dodao je da je to za Srbiju od izuzetnog značaja jer će da menja procenat obnovljivih izvora energije u odnosu na ono što dobijamo iz fosilnih goriva, uglja pre svega, a koji je danas 62:38 odsto i da će to značiti zdraviju životnu sredinu, čistiji vazduh za ljude, što znači zelenu energiju.

„Ne zaboravite da će ovo da znači da ne plaćamo takse ili plaćamo manje takse u Evropi i na proizvodnju mnogih proizvoda, jer sve firme koje žele da izvoze u Evropu ili SAD, moraće da imaju sertifikat da su te svoje proizvode napravili koristeći zelenu energiju. Što više imamo zelene energije, to smo sigurniji i to su naše troškovi manji”, poručio je Vučić.

On je rekao i da će Srbija na taj način pokušati dodatno da privlači investitore.

„Da uđemo u korak sa modernim vremenima, da dobro razumijemo šta je to što nas čeka u budućnosti i da privlačimo dalje i dodatno investitore, samo u sferi energetike. Vidjećete, zapamtite moje riječi, za pet godina imaćete katastrofu u cijelom regionu zbog električne energije. Pogledajte stanje danas u Ukrajini, ima da se crpi električna energija i iz Baltičkih zemalja, i iz Poljske, i iz Rumunije, i iz Moldavije. Sa svih strana će da ide u Ukrajinu. Svuda će cijene da bude značajno više”, ocijenio je Vučić.

Dodao je da je ovo naš način da sebe obezbijedimo i da garantujemo sigurnu budućnost za svoju zemlju i za našu djecu.

„Za mene je najvažnije u svemu da smo konačno i sa ne samo velikim zemljama, već i sa velikim i značajnim produkcionim konglomeratima počeli da sarađujemo po ovom pitanju”, zaključio je Vučić.

Najavio je u narednom periodu još ovakvih projekata, kako bi osigurali veće količine električne energije za Srbiju.

„Imaćemo još ovakvih projekata jer smatramo da su oni od izuzetnog značaja za našu zemlju i uvjeren sam da ćemo u tome imati podršku naših korejskih i američkih partnera”, rekao je Vučić.

Vučić je istakao da je za njega važno što je Srbija po pitanju solarne energije počela da sarađuje sa velikim i značajnim svjetskim produkcionim konglomeratima.

„Gledaćemo da dio industrije vjetra koji je otišao u privatne ruke otkupimo, da bismo dodatno mogli mi da trošimo, a ne da to slobodno bude izvoženo na evropska i druga svjetska tržišta”, rekao je Vučić.

Dodao je da će ovaj projekat solarnih eletkrana biti ozbiljna injekcija za siromašnije opštine u Srbiji i da će im ove dodatne investicije predstavaljti finansijsku injekciju.

On je pozvao predstavnike Hjundaija na dalja ulaganja u Srbiju.

„Ovo je još jedan signal svim investitorima da dođu”, zaključio je predsjednik.

Vučić smatra da bi Srbija bar kod još dvije kreditne agencije mogla da ima povećanje kreditnog rejtinga.

„Vjerujem da ćemo u međuvremenu, od bar još jedne agencije da idemo sa dvostrukim skokom, sa dva stepenika, a sa jednom agencijom još jedan stepenik, da bismo imali potvrđen investicioni rejting, što će nama omogućiti da i za uslove finansiranja pregovaramo lakše i na bolji način”, rekao je Vučić, prenosi Tanjug.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.