Vujović – Gurgen: Njemačka podržava napore Crne Gore u završnim fazama procesa pristupanja Evropskoj uniji

0

Sastanak ministarke kulture i medija Tamare Vujović i generalnog sekretara njemačkog Saveznog ministarstva za kulturu i medije Andreasa Gurgena obavljen je u prostorijama Saveznog ministarstva za kulturu i medije, tokom ministarkinog boravka u Berlinu, na poziv Aspen i SEE, a pod pokroviteljstvom Berlinskog procesa.

Vujović predstavila je postignuća Crne Gore na polju medijskih zakona i medijskih sloboda, koji su bili dijelom obaveznih mjerila za dobijanje pozitivnog IBAR-A.

Predstavljena je i vizija Ministarstva kulture i medija da se Crna Gora otvori svijetu predstavljajući kulturne potencijale baštine, ali i stvaralaštva.

Vujović i Gurgen razgovarali su o dosadašnoj, i snaženju buduće saradnje crnogorskih i njemačkih kulturnih institucija.

Otvorena su pitanja značaja Gete instituta, njegove važnosti i uticaja u držvama koje ga posjeduju. Tim povodom će biti otvoren i poseban kanal komunikacije sa nadležnima u Ministarstvu vanjskih poslova Njemačke.

Takođe, na molbu ministarke Vujović, dogovoreno je uspostavljanje komunikacije sa Kancelarijom za strateške komunikacije pri Ministarstvu vanjskih poslova Njemačke, sa ciljem da se Ministarstvo kulture i medija Crne Gore upozna sa strateškim pristupom Njemačke kada se radi o borbi protiv dezinformacija.

Posebna tema bio je Sajam knjiga u Lajpcigu, na kojem je Crna Gora učestvovala prošle godine. Istaknute su specifičnosti ovog sajma koji Crnoj Gori pruža priliku za promociju svoje moderne književnosti, ali i ukupnu promociju zemlje, uvažavajući činjenicu da ga posjećuje ogroman broj mlađe čitalačke publike, što je način da se i kulturno i turistički predstavi Crna Gora.

Državni sekretar pohvalio je napore Crne Gore na EU putu i ponudio svaku vrstu stručne pomoći u modernizaciji i upravljanju i muzejima, budući da MKM Njemačke upravlja kompleksom Pruskih muzeja u Berlinu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.