Peskov: EU postavlja Srbiji različite uslove po pitanjima saradnje i zavrće joj ruke

0

EU postavlja Srbiji različite uslove po pitanjima saradnje i zavrće joj ruke, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.“Evropska unija zaista Srbiji zavrće ruke i stalno uslovljava proces saradnje. Tu su stalno neki uslovi. BRIKS nikome ne nameće nikakve uslove. To je format interakcije koji se zasniva na međusobnom poštovanju i spremnosti da odgovorimo na brige i interese drugih“, kazao je Peskov na današnjem brifingu.

Portparol Kremlja je istakao da „Rusija razume pritisak sa kojim se suočavaju njeni srpski prijatelji“.

Peskov je dodao da je Moskva uvjerena da će Beograd doneti onu odluku koja će biti u interesu naroda Srbije.

Odgovarajući na pitanje novinara da li je potvrđeno učešće predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na predstojećem samitu BRIKS-a u Kazanju, Peskov je rekao da „još uvek ne može da govori o učešću srpskog predsednika“.

Među liderima koji su dobili poziv da dođu na ovogodišnji samit BRIKS-a je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Predsjednik Srbije je rekao da će se blagovremeno izjasniti o svojoj odluci, ali i je i dalje nepoznato da li je poziv prihvatio.

U međuvremenu, potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin potvrdio je za RIA Novosti da će učestvovati na ovogodišnjem samitu BRIKS-a.

On je dodao da će pomoćnik ruskog predsjednika Jurij Ušakov u ponedeljak održati brifing na kojem će saopštiti konačan spisak učesnika.

Na samit BRIKS je pozvano više od 60 šefova država, a svoj dolazak najavio je i generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

Grupaciju BRIKS-a trenutno čini 10 zemalja – Rusija, Kina, Indija, Brazil, Južna Afrika, Iran, Egipat, Etiopija, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, a želju za članstvom iskazao je još određeni broj zemalja.

Udio zemalja BRIKS-a u svjetskoj ekonomiji premašuje pokazatelje G7 – grupe od sedam najrazvijenijih zemalja i taj udio nastavlja sa rastom.

(TANJUG)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.