Godišnjica smrti Tošeta Proeskog

0

Makedonski pjevač Toše Proeski napustio nas je prije tačno 17 godina, nakon što je život izgubio u teškoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila na autoputu Zagreb-Lipovac kod Nove Gradiške.

Toše je u trenutku smrti imao samo 26 godina, a iako vrlo mlad, prethodno je ostvario zavidnu karijeru i stekao popularnost širom regiona. Mnogi su zbog njegovog dara, harizme i velikih hitova vjerovali da je Balkan dobio novog Čolu, ali je sudbina imala drugačiji plan.

Toše je odmalena pokazivao nevjerovatan muzički talenat, a svoj prvi album izdao je 1999. godine, a iako je već sa njim zabilježio uspjeh, na narednom našli su se hitovi „Tajno moja“ i „Vo kosi da ti spijam“ sa kojima je postao popularan u cijelom regionu.

Uslijedile su pjesme „Ako pogledaš me u oči“, „Soba za tugu“, „Kažem Lejdi“, „Čija si“, „Rane na usnama“, „Loše ti stoji“, „Ko ti to grize obraze“, „Lagala nas mala“, „Poljsko cvijeće“, „Igra bez granica“, „Srce nije kamen“, „Volim osmijeh tvoj“, „Veži me za sebe“, „Bože, čuvaj je od zla“….

Svoje albume prilagođavao je svojoj publici u regionu, ali je ponosno isticao svoje makedonsko porijeklo, te je izdao i album sa izvornim narodnim makedonskim pjesmama.

Posthumno je objavljen Tošetov prvi album na engleskom jeziku “The hardest thing”, kao i pjesma “Još uvijek sanjam da smo zajedno”.

Njegove pjesme smatraju se vanvremenskim, pa se i danas redovno mogu čuti na proslavama, radio stanicama, televiziji…

Tokom karijere sarađivao je sa brojnim muzičarima poput Goce Tržan, Tonija Cetinskog, Antonije Šole, Leontine, Biljane Krstić, Esme Redžepove, Marine Tucaković, Karoline Gočeve…

Za svoj rad bio je nagrađivan brojnim priznanjima, a za samo 26 godina uspio je ono što neki od pjevača nisu za nekoliko decenija.

(CdM)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.