Trendovi idu u dobrom smjeru: Urednik Pobjede podržava promjenu statusa srpskog jezika (VIDEO)

0

Da su podaci sa popisa, ali i pad DPS-a prije četiri godine pokazali da ovo društvo može da ide naprijed pokazuje se iz dana u dan. Tako vidimo da je danas glavni i odgovorni urednik Pobjede Nenad Zečević saopštio da bi podržao izmjenu statusa srpskog jezika u Crnoj Gori.

Podsjećamo, srpski jezik je u službenoj upotrebi u Crnoj Gori dok je crnogorski zvanični službeni jezik države. Međutim, svih prethodnih godina se govorilo o izjednačavanju srpskog i „crnogorskog“ jezika, kojim priča tek trećina Crne Gore. Srpski jezik iz popisnog ciklusa u popisni ciklus pokazuje da je dominantniji u odnosu na „crnogorski“ te bi itekako bilo pravično ukoliko bi bili izjednačeni.

„Jedno krupno pitanje koje je dugo vremena opterećivalo crnogorsku javnost a Vlada mora da počne da radi. Završen je popis, na osnovu toga ćemo formirati određene društvene politike. Pretpostavljam da će neki zahtjevi ići u pravcu redefinisanja statusa srpskog jezika – podržavam, ali naravno da to bude u skladu sa Ustavnom procedurom“, kazao je Zečević u intervjuu na Aplus televiziji.

Kako je kazao, smatra da je vrijeme da Vlada počne nešto da radi a ne da prođe 10 godina u raspravljanju jesmo li Srbi ili Crnogorci.

„Nego ajmo da vidimo te autoputeve, otvaranje novih radnih mjesta, podizanje novog životnog standarda što se djelimično i radi. Ne samo da ljude ubacujemo u opštine i energetski sektor. Pozdravljam sprovođenje popisa, podržavam dogovor sa opozicijom koja je priznala rezultate popisa, kao i razgovor većine i opozicije da se ovaj proces sprovodi bez većih tenzija. Po mom mišljenju su bili demokratski kao i popisi 2003. i 2011. jer nije bilo većih odstupanja. Pozdravljam priznavanje rezultata popisa i vidite da nema tenzija. Imamo pomirljive tonove i od vlasti i od opozicije i mislim da je to dobar input za budućnost Crne Gore“, kazao je Zečević na A plus televiziji.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.