NVO Diši uputilo inicijativu za izmjenu i dopunu zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju

0

NVO DIŠI zahtijeva  izmjenu i dopunu Zakona o zdravstvenom osiguranju kojim bi se omogućilo svim građankama Crne Gore koje su u rizičnoj grupi od nastanka karcinoma dojke BESPLATNA PREVENTIVNA  MAKSTEKTOMIJA SA REKONSTRUKCIJOM DOJKI  !

Njihovo saopštenje prenosimo integralno.

Imajući u vidu poražavajuću statistiku obolijevanja na koju nam ukazuje registrar IZJZ da je rak dojke vodeća lokalizacija po učestalosti obolijevanja od malignih bolesti sa učešćem od 31,4 posto(što znači da svaka treća žena oboljela od raka je oboljela od raka dojke) izmjene i dopune ovog zakona smatramo APSOLUTNO NEOPHODNIM !

Statistički podaci ukazuju da je samo u toku 2022 g prema procjenama  GLOBOCAN-a za 2022. godinu broj novih slučajeva raka dojke kod žena iznosio 416 slučajeva  a broj preminulih 154 što predstavlja CRVENI ALARM za cjeklokupni sistem ! Da stanje  može biti gore pokazuje i  neslavna statistika po kojoj Crna Gora ima najvišu stopu umiranja od raka dojke u Evropi.

Pored statističkih podataka ostali razlozi zbog čega izmjene i dopune smatramo neophodnim su :

– Starosna dob ( starosna ljestvica se drastično spustila,te sve češće obolijavaju žene u 30-im godinama )

-Genetska predispozicija ( sve veći broj oboljelih prijavljuje slučajeve pozitivne porodične anamneze)

-Rana menopauza ( statistika govori da žene u 30-im pod uticajem stresnih okolnosti ulaze u period rane menopauze i samim tim  povećanim rizikom od nastanka karcinoma dojke )

CILJ JE : Omogućiti svim ženama koje imaju pozitivnu porodičnu anamnezu i kod kojih postoje opravdane indikacije besplatno neinvazivno BRCA TESTIRANJE  koji otkriva mutacije na BRCA 1 I BRCA 2 genima koji su u osnovi naslednog karcinoma dojke !

Svim građankama Crne Gore sa pozitivnim testom omogućiti BESPLATNO PREVENTIVNO odstranjenje dojki kao i rekonstrukciju istih.U ovoj grupi poseban akcenat se stavlja na žene dobi od 30-50 godina kod kojih su se ove forme bolesti pokazale kao agresivnije i koje jako brzo daju metastaze !

PREDNOSTI : Cijena BRCA testa u brojnim privatnim laboratorijama iznosi 150 E.Ako uzmemo u obzir koliko novca država izdvaja za najsavremeniju onkološku terapiju na godišnjem nivou smatramo da je ključ prevencije i smanjenje stope obolijevanja upućivanje svih onih žena sa pozitivnom porodičnom anamnezom na pomenuto testiranje.

PODRŠKA DRŽAVE : Cijene ovakvih operacija sa rekonstrukcijom dojki se kreću u prosjeku i do 6 000 E i  za mnoge predstavlja nemogućnost da  priuštite sebi istu.Država može i mora da obezbijedi 100 posto troškova pomenute operacije.

ZAKLJUČAK: Na osnovu člana 15,tačka 2,stav 1  Zakona o Obaveznom zdravstvenom osiguranju NVO DIŠI zahtijeva uvođenje PREVENTIVNE MASTEKTOMIJE  I UVOĐENJE OBAVEZNOG BESPLATNOG BRCA TESTIRANJA  kao mjere prevencije no trošku Fonda za zdravstveno osiguranje a isti će  biti omogućeni dopunom člana 16,u kojem je navedenu izmjenu zakona potrebno uvesti pod tačkom 23.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.