Pokret Naprijed: Ne smijemo dozvoliti da se Crna Gora i dalje cijepa po nacionalnim, vjerskim i jezičkim šavovima, moramo obezbijediti da naše stanovništvo opstane

0

Poslije deset mjeseci, Crna Gora je danas konačno dobila rezultate popisa stanovništva iz 2023. godine. Dok će većina političkih subjekata u narednim mjesecima govoriti o naciji, vjeri i jeziku, mi u Pokretu Naprijed želimo da stavimo akcenat na podatak da se sve opštine u Crnoj Gori nalaze u stadijumu demografske starosti, saopštili su iz političke grupacije na čelu sa Vukom Kadićem.

„Osam opština se nalazi u demografskoj starosti, osam u dubokoj demografskoj starosti, a njih devet se nalaze u najdubljoj demografskoj starosti. Podsjećamo da su na prethodnom popisu iz 2011. godine takvu statistiku imale samo Plužine, dok je danas imaju Gusinje, Andrijevica, Kolašin, Mojkovac, Šavnik, Žabljak, Plužine, Pljevlja i Cetinje“, istakli su iz Pokreta Naprijed, nastavljajući:

„Ono što je jednako alarmantno jeste činjenica da djeca do pet godina čine 6,9 odsto populacije, djeca od šest do 14 godina 11,2 odsto, dok djece od 15 do 18 godina ima 4,6 odsto, što čini svega 22,7 odsto stanovništva. Ovi podaci govore da je stanovništvo Crne Gore sve starije, da mladi ljude sve više bježe u inostranstvo kako bi omogućili bolji život sebi i svojim porodicama, te da država ne preduzima gotovo ništa da motiviše omladinu da ostane u zemlji“, naveli su iz Pokreta Naprijed.

Kako su dodali, „krajnje je vrijeme da nadležne institucije preduzmu sve neophodne mjere kako bismo zaustavili ovaj trend i omogućili našim građanima da sreću traže u Crnoj Gori“.

„Pokret Naprijed je kao jedan od svojih programskih prioriteta postavio upravo brigu o mladima kroz omogućavanje lakšeg pronalaska zaposlenja i pružanje finansijske pomoći za mlade bračne parove koji imaju djecu. Ne smijemo dozvoliti da se Crna Gora i dalje cijepa po nacionalnim, vjerskim i jezičkim šavovima, već na prvo mjesto moramo staviti građane i obezbijediti da naše stanovništvo opstane i napreduje u godinama pred nama“, poručili su iz Pokreta Naprijed.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.