Otvorio se put za promjenu Ustava: Podaci sa popisa pokazali da srpski jezik mora biti službeni u našoj državi!

0

Srpski jezik, baš kao i na prethodnom popisu, pokazao se dominantnijim u odnosu na crnogorski i trebao bi biti službeni jezik u Crnoj Gori, umjesto prosto u službenoj upotrebi.

To su pouke koje bi se mogle izvući iz nedavno završenog popisa stanovništva. Međutim, zašto do toga nije došlo svih ovih godina, pa i sa završetkom prethodnog popisnog procesa, nije baš umnogome jasno. Da je Crna Gora zemlja koja baštini demokratske tekovine Ustav bi još odavno bio promijenjen i uvažilo bi se i srpsko stanovništvo koje u Crnoj Gori živi.

Međutim, ovo je Crna Gora i jasno je da je na djelu prethodnih 30 godina bila nepravda koja je činjena prema srpskom narodu. Naime, i ptice na grani znaju da su vršeni pritisci na one koji se izjašnjavaju kao Srbi da „prebace“ svoja ideološka uvjerenja u korist Partije i da pognu glavu pred nekad svemoćnim gospodarem u Crnoj Gori, Milom Đukanovićem. Međutim, žilavost srpskog naroda je istog srušila sa vlasti i donijela „demokratsko sazrijevanje“ Crnoj Gori u kom se i dalje, jelte snalazi.

Ukoliko Crna Gora zaista treba da bude država svih njenih građana, to bi onda de facto značilo da se srpski jezik mora normirati kao službeni jezik, jer je to jezik kojim govori ubjedljiva, iako ne apsolutna, većina u Crnoj Gori. Stoga, kako je moguće da trenutna situacija ostane onakva kakva je trenutno, da jezik, kojim je govori faktički 65% građana Crne Gore, bude onaj koji ima ekskluzivitet da bude službeni jezik, dok su svi drugi jezici u službenoj upotrebi?

Podsjećamo, prema rezultatima popisa stanovništva održanog u decembru prošle godine, najviše stanovnika Crne Gore govori srpski jezikom, njih 43,18 odsto.

Slijedi crnogorski jezik koji govori 34,52 odsto, a na trećem mjestu je bosanski, sa 6,97 odsto, saopšteno je iz Uprave za statistiku (Monstat).

Albanskim jezikom govori 5,25 odsto, ruskim 2,36 odsto, srpskohrvatskim 2,08 odsto.

Nije željelo da se izjasni 1,71 odsto.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.