Rezultati popisa pokazali represiju koju je sprovodio DPS 2011. godine: Otkud sada 27.000 Srba više a 22.000 Crnogoraca manje?

0

Podaci koje je objavio Monstat a koji se tiču popisa stanovništva sprovedenog krajem 2023. godine biće glavna tema narednih nedjelja kako u crnogorskim tako i u regionalnim medijima. Faktički, može se reći da su sve „strane“ nezadovoljne, međutim, intrigantni su podaci koji se tiču broja Srba i Crnogoraca.

Naime na popisu iz 2011. godine, podsjetimo, bilo je 178.110 građana koji su se izjasnili kao pripadnici srpskog naroda dok je prema najnovijim podacima taj broj drastično skočio na 205.370.

S tim u vezi, postavlja se pitanje otkud za „samo“ desetak godina preko 27.000 Srba više u Crnoj Gori, što nije, složićete se, nimalo mali broj. Takođe, pored činjenice da je interesantan porast građana koji se izjašnjavaju kao Srbi, na djelu i smanjenje broja onih koji se izjašnjavaju kao Crnogorci.

Naime, na popisu iz 2011. godine, Crnogoraca je bilo 278.865 dok je po najnovijim podacima, taj broj sada 256.436 odnosno nešto preko 41%. Stoga, može se primijetiti da je taj broj manji za nešto preko 22.000 građana Crne Gore, što predstavlja itekako sličnu cifru kao i broj „porasta“ građana koji se izjašnjavaju kao Srbi.

Ukoliko se uzme u obzir da je nekadašnja opozicija oštro optuživala bivši režim Demokratske partije socijalista na čelu sa Milom Đukanovićem i njegovim funkcionerima da su fabrikovali rezultate popisa, te izvršili etnički inžinjering, dajući otkaze ljudima koji su se izjašnjavali kao Srbi i da su time pokušali da izvrše nacionalizaciju ovog društva u striktno crnogorsko, uprkos sadašnjem modelu građanske države, ove brojke itekako mogu biti interesantne. Pogotovo mogu biti interesantne ukoliko se uzme u obzir da je i šef poslaničkog kluba DPS-a Andrija Nikolić odmah na početku sjednice Skupštine nakon objavljenih rezultata kazao da ovo predstavlja dokaz da ne stoje teze da je DPS fabrikovao popis jer su razlike drastično male. Međutim, upravo u tih 5%, poznatih referendumskih, leži magična tajna vladavine DPS-a, a dovoljno je faktički fabrikovati makar i jednu popisnicu, da li pritiscima, ucjenama, ili nečim drugim, da se faktički fabrikuje čitav popis.

Interesantni su i podaci koji se tiču jezika kojim društvo govori gdje se vide slični trendovi – rast govornika srpskog jezika – i pad crnogorskog Naime, na popisu iz 2011. godine 265.895 građana se izjasnio da govori srpskim jezikom dok na ovom popisu tim jezikom govori 269.307 građanin Crne Gore. Crnogorskim je 2011. godine govorilo 229.251 ljudi, dok danas tim tzv. jezikom govori 215.299

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.