U toku Skupština, došlo do kratke polemike; Nikolić: Popis pokazao da u prethodnom periodu nije bilo represije; Mandić: Sjećamo se kad ste nam govorili da smo politički Srbi i posrbice

0

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić pročitao je danas u Skupštini Crne Gore rezultate popisa stanovništva i kazao da je popis bio takav da smo dobili podatke kako će voditi politiku.

„Neće mi se zamjeriti kao pripadniku srpskog naroda, zadovoljan sam da je popis protekao pošteno. Da smo dobili rezultate onakvi kakvi jesu. Situacija danas u Crnoj Gori je bolja nego što je bila ranije“, kazao je Mandić.

Ovo je tema koja će obilježiti današnji dan, naveo je Mandić.

Poslanik Bošnjačke stranke kazao je da je popis pokazao da nema većinskog naroda u Crnoj Gori i nema većinskog jezika već da svi moramo raditi na boljitku Crne Gore.

Poslanik URE, Filip Adžić, kazao je da se nepotrebno čekalo ovoliko vremena za objavljivanje podataka popisa.

„Pričati o ugroženosti srpskog jezika i naroda, vidimo sada, je da apsolutno nijeste bili u pravu. Isto, kao i svi oni što su branili interese crnogorskog i bošnjačkog naroda, kao oni što su se predstavljali kao jedini spasioci, nije tako“, kazao je Adžić.

On je kazao da Crna Gora može biti samo građanska.

Poslanik NSD-a, Marko Kovačević, istakao je da je zadovoljan rezultatima popisa.

Došlo je i do polemike između šefa poslaničkog kluba DPS-a Andrije Nikolića i predsjednika Skupštine Andrije Mandić. Nikolić je, naime, kazao da ovaj popis pokazuje trendove, ali i da pokazuje da nije bilo pritisaka prilikom prethodnih popisa.

Šef Skupštine je kazao da je bio u Skupštini kada su oni bili najteže ponižavani od strane tadašnjih predstavnika većine – da su oni politički Srbi, posrbice i tome slično.

„Narod se izjasnio i 2003. i 2011. godine i 2023. godine. Bar se skinula jedna priča o navodnim političkim Srbima, posrbicama i tome slično. Narod se izjašnjava nekad više nkad manje, ali je važno da to što su ljudi rekli, da dobijemo konačne rezultate. To je ono što danas pozdravljamo. Na osnovu ovih rezultata, ovaj parlament i većine će definisati, u dogovoru sa opozicijom, buduće politike za ovu državu“, kazao je Mandić.

Praviće dogovore i uređivaće zemlju tako što svaka država, navodi, uređuje sebe.

Nikolić se nadovezao i kazao da nema ništa protiv protiv Mandićevog tumačenja popisa i istorije.

„Crna Gora je građanska država a ono što smo pokušavali da objasniom i ranije – temelji građanske i multietničke Crne Gore su čvrsti“, kazao je Nikolić.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.