Da li će republikanski kandidat za predsjednika živ dočekati izbore u Americi?

0

Nakon što se već dva puta našao na meti atentatora – prvi put u julu, tokom mitinga u Pensilvaniji, i drugi u septembru na Floridi – život republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa prošle noći bio je ugrožen i treći put.

Tako je makar djelovalo nakon što je na bezbjednosnom kontrolnom punktu u blizini njegovog predizbornog mitinga u Koačeli, Kalifornija, uhapšen naoružani muškarac kod kojeg je pronađeno vatreno oružje.

Policija je uhapsila četrdesetdevetogodišnjeg Vema Milera iz Las Vegasa jer je „nezakonito posjedovao sačmaricu, napunjen pištolj i okvir velikog kapaciteta“.

Šerif okruga Riversajd Čed Bjanko izjavio je da je hapšenjem Milera „možda zaustavljen još jedan pokušaj ubistva Donalda Trampa“.

Sumnju je podgrejalo i saopštenje policije u kom se navodi da je Milerov auto bio „u neredu“, kao i da je imao lažne registarske tablice. Iz policije su tvrdili da je pronađeno i više lažnih vozačkih dozvola i pasoša i više kutija municije.

Miler je uspio da prođe jedan bezbjednosni punkt na mitingu, ali ne i drugi, prenio je Si-Bi-Es Njuz.

Međutim, ubrzo je postalo jasno da je najvjerovatnije riječ o grešci. Miler je bio pozvan na miting od strane Republikanske partije u Nevadi, a prema sopstvenom svjedočenju, on je policajcima prijavio da u gepeku automobila ima oružje.

Miler je rekao i da podržava Donalda Trampa, te da se, iako nije pristalica nijedne konkretne političke partije, zalaže za slobodu i protivi tiraniji. On je za „Foks njuz didžital“ rekao da nikada u životu nije pucao iz pištolja, ali da ih nosi u svom vozilu „radi bezbjednosti“.

„Po svemu sudeći ovo u Koučeli je bila greška iz preteranog opreza policije, ali s obzirom da je jedan atentator već pucao na Trampa, a da je drugi pokušao, oprez ovde nije naodmet. Demokrate su pokušale sve moguće trikove da se otarase Trampa, od sudskih postupaka do stvaranja atmosfere medijskog linča, ali ništa im nije uspelo“, za RT Balkan ističe novinar Nebojša Malić.

Trampovu kampanju do sada je pratio čitav niz bezbjednosnih incidenata, a osim dva pokušaja ubistva, policija je krajem septembra navodno pronašla eksploziv u automobilu u blizini mjesta njegovog mitinga  u mestu Nasau na Long Ajlendu.

Malić ističe da demokrate ne mogu da prestanu sa huškanjem i etiketiranjem Trampa kao „zlog fašiste“ koji predstavlja „prijetnju po demokratiju“, zato što su suviše duboko u toj priči, a do izbora je ostalo samo tri nedelje.

Iako je najnoviji incident najvjerovatnije predstavlja lažnu uzbunu, opasnost po Trampov život nije nestala. Naprotiv, ona bi mogla da poraste u nedeljama neposredno prije same izbore.

„Izbor Džej Di Vensa za potpredsjedničkog kandidata je pomrsio račune demokratama, jer bi on bio još jači kandidat u slučaju da se Trampu nešto desi. Tako da mislim da se pola demokrata moli da se Trampu ništa ne desi, dok se druga polovina nada da ako se i desi, mogu da okrive Iran“, zaključuje Malić.

Trampov izborni štab je krajem septembra dobio podatke od američkih obavještajnih agencija da Iran navodno želi da ubije republikanskog kandidata, nakon čega su članovi njegovog tima tražili dodatni zaštitu, koja bi bila uporediva sa bezbjednosnim protokolima zaštite aktuelnih predsjednika.

Nakon drugog pokušaja atentata na nekadašnjeg predsjednika, on je izjavio da postoje manjkavosti u naporima da se on zaštiti i da je dugo tražio više ljudi u svom obezbjeđenju.

(RT BALKAN)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.