Lutovac: Frapantno je da se suđenje Medenici odlaže 20 puta

0

Bolji uslovi rada sudija i tužilaca, kao i izmjene Zakona o krivičnom postupku i poseban zakon za specijalne predmete potrebni su da bi sudstvo moglo efikasnije da funkcioniše, navedeno je u emisiji „Naglas“ na TVCG.

Gosti emisije bili su Stevan Brajušković iz Ministarstva pravde, Igor Đuričković, sudija Specijalnog vijeća Višeg suda, Marko Kovač, bivši ministar pravde i Branislav Lutovac, advokat.

Ključni problem nedostatak odgovornosti

Lutovac je rekao da je ključni problem u pravosuđu nedostatak odgovornosti. Kako je rekao, propale optužnice su građane mnogo koštale.

Kako je pojasnio, od 1986. godine, kada je prvi put ušao u sudnicu tadašnjeg Okružnog suda Titograd, vidio je pisaće mašine.

„Toga nema i možda su stolovi drugačiji, ali malo toga je drugačije danas. Mi ovdje radimo kao prije 50 godina“, kazao je Lutovac.

Frapantno je da se suđenje Medenici odlaže 20 puta

Lutovac je naglasio da je tražio brojne reforme, ističući da su one nužne. Nakon što njegovi predlozi nijesu usvojeni, kazao je, napustio je radnu grupu koja je radila na izmjenama rješenja o krivičnom postupku. Naglasio je da se moraju poštovati prava svih okrivljenih, posebno da se mora poštovati pretpostavka nevinosti.

Komentarišući to što se suđenje optuženoj bivšoj šefici Vrhovnog suda Veseni Medenici odlaže već 20 puta, kazao je da je to frapantno.

„Neću da komentarišem sam tok postupka, živ je predmet, ali je ovo zaista raritet. Valjda bi advokat svom branjeniku trebalo da ubrza postupak, jer su sve procesne pretpostavke tu“, rekao je Lutovac.

(RTCG)

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.