Gorčević: Poslije nekoliko godina zamora od proširenja u EU, i godina u kojima su donosioci odluka u Crnoj Gori bili nezainteresovani za ulazak u EU, stvari su se promijenile s obje strane

0

Pristupanje još jedne države Evropskoj uniji podstaklo bi duh optimizma među članicama, jer šalje snažnu poruku da je EU i dalje mjesto kojem treba težiti. To bi moglo ojačati njenu ulogu i podstaći veću integraciju unutar same Unije, poručila je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević govoreći na panelu “Crna Gora: Sigurna na putu evropske integracije?”, koji je održan u okviru Foruma 2000 u Pragu.

Na panelu na kome je govorila sa ministrom evropskih poslova Republike Češke Martinom Dvoržakom, Gorčević je poručila da Crna Gora ne smije da propusti momenat kada je politika proširenja opet živa, kao i pozitivno raspoloženje među državama članicama.

„Prije nekoliko dana usvojili smo ključne zakone za zatvaranje četiri poglavlja. Ovo je prvi put u posljednjih sedam godina da Crna Gora privremeno zatvara poglavlja. Očekuje se da će se to desiti na Međuvladinoj konferenciji sa EU do kraja decembra, koja će biti treća MVK ove godine, nakon što dvije godine prije toga nije održana ni jedna“, izjavila je Gorčević.

Podsjetila da je za ovakav pomak bio potreban pravi trenutak.

„Poslije nekoliko godina zamora od proširenja na nivou EU, i godina u kojima su donosioci odluka u Crnoj Gori bili nezainteresovani za ulazak u EU, stvari su se promijenile s obje strane. Prije godinu Crna Gora je dobila proevropsku vladu sa najvećom podrškom u parlamentu ikad, koju smo ovog ljeta čak proširili na dvije trećine poslanika. S obzirom na to da 80 posto naših građana podržava pristupanje Crne Gore EU, Vlada čiji sam dio odlučila je iskoristiti ovaj potencijal i intenzivirati napore u tom pravcu“, rekla je Gorčević.

Kako je kazala, da bi završili ovaj proces, „Crnoj Gori je potrebna podrška EU za izgradnju institucionalnih kapaciteta, ubrzanje ekonomskog rasta i sprovođenje reformi na održiv način“.

“Potrebna nam je odlučnost EU u vezi sa politikom proširenja, a smatram da bi imenovanje komesarke za proširenje iz Slovenije mogao biti pozitivan signal za Crnu Goru”, navela je Gorčević.

Ministarka je naglasila da se Crna Gora zalaže se za pristup zasnovan na zaslugama, jer su napori svakog kandidata individualni, pa bi i odluka o njihovom članstvu trebala biti takva.

Gorčević je imala i bilateralni sastanak sa ministrom Dvoržakom, a na marginama Foruma 2000 sastala sa Jaroslavom Zajičekom, direktorom Odjeljenja za vanjsku politiku u Kancelariji Predsjednika Republike Češke i Tomašem Pojarom, savetnikom za nacionalnu bezbjednost u Kancelariji predsjednika Vlade Republike Češke.

Sagovornici su se složili da je princip zasnovan na zaslugama najbolji, kao i da Crnu Goru vide kao šansu za proces proširenja. Govorili su i o konkretnim oblastima za intenziviranje saradnje, kao što je ekspertska podrška Češke u pregovaračkom procesu, privlačenje investicija iz ove države, kao i saradnja u oblasti odbrane.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.