Nema pobjednika i poraženih: Rezultate popisa ne treba čekati u rovovima, već zajednički moramo ispravljati anomalije koje nam je ostavio DPS

0

Uprava za statistiku (Monstat) danas će predstaviti dio konačnih rezultata Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u Crnoj Gori, koji je nakon dvije godine zakašnjenja sproveden krajem prošle godine.

Kako je najavljeno iz Monstata, na konferenciji za novinare biće predstavljeni dugoočekivani rezultati stanovništva prema polu i starosti, državljanstvu, nacionalnoj, odnosno etničkoj pripadnosti, vjeri, maternjem jeziku i jeziku koji se uobičajeno govori.

Kako je „BORBA“ nezvanično saznala rezultati popisa će pokazati da nijedan narod i jezik u Crnoj Gori nije većinski.

Prema tim informacijama, srpskim jezikom govori najveći broj stanovnika Crne Gore. Što se tiče nacionalne pripadnosti, u odnosu na prošli popis, najveći porast će zabilježiti Srbi, ali ne u onoj mjeri u kojoj se očekivalo, dok su najveći pad u brojnosti doživjeli građani koji sebe deklarišu kao Crnogorce.

Prema rezultatima prethodnog popisa iz 2011. u Crnoj Gori je bilo 29 odsto Srba i 45 odsto Crnogoraca.

Što se tiče vjeroispovijesti, pravoslavci su najmnogobrojniji i čine skoro 70 odsto populacije.

Rezultati ovog popisa će pokazati da je antisrpska politika DPS-a i njegovih satelita doživjela krah i da je srpstvo u Crnoj Gori itekako živo i pored sistematskog degradiranja od strane Mila Đukanovića i njegovih ideoloških sledbenika.

Takođe, ovaj popis će imati ljekovito dejstvo, jer objavljivanjem njegovih rezultata neće biti pobjednika i poraženih i na taj način će se opovrgnuti teza DPS-a i satelita da će Crna Gora nestati nakon popisa. Snage bivšeg režima su svjesno podizale tenzije po pitanju identiteskih karakteristika popisa, kako bi skrenuli pažnju sa onih rezultata koji će najbolje dočarati katastrofalne posledice njihove trodecenijske vladavine.

Današnje rezultate popisa ne treba da čekamo u rovovima, već da nakon istih počnemo malo više uvažavati naše različitosti po uzoru na mnogo sređenija društva čije modele neuspješno pokušavamo da primijenimo u Crnoj Gori.

Kao društvo moramo bit svjesni da samo suživotom i zajedničkim radom možem ispravljati anomalije koje nam je u nasledstvo ostavio kriminogeni režim Mila Đukanovića  i graditi zdrave temelje za neku novu Crnu Goru u kojoj više niko nikoga neće nadglasavati i podjarmljivati.

Podsjetimo, popis u Crnoj Gori trebalo je da bude održan 2021. godine, ali je odložen najprije zbog pandemije korona virusa, a potom i zbog protivljenja opozicije koja je tražila da popis bude sproveden bez izjašnjava o vjerskoj i nacionalnoj pripadnosti.

Posle niza peripetija sproveden je od 3. do 28. decembra prošle godine, a prema prvobitnoj odluci je trebalo da traje uobičajenih 15 dana, ali je na insistiranje opozicije produžen.

Prema već poznatim podacima popisa, u Crnoj Gori živi 633.158 stanovnika, što je za dva odsto više u odnosu na popis sproveden 2011. godine.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.