Đukić: Jedina neprirodna koalicija u Podgorici bila bi između ZBCG i DPS

0

Konačni rezultati izbora u Podgorici biće proglašeni nakon što Ustavni sud odluči o žalbama „Pokreta Naprijed”, a pregovori će najvjerovatnije krenuti poslije toga, izjavio je u razgovoru za Adria Televiziju politički analitičar Stefan Đukić.

Prema njegovim riječima, sadašnja pat pozicija i odlaganje formiranja nove vlasti u suštini odgovara svima.

Đukić smatra da formiranje nove lokalne vlasti u Podgorici neće ići ni brzo, ni lako, te da će svi učesnici izbora u periodu do proglašenja tvrditi pazar i čekati povoljan trenutak.

„Vjerujem da svim akterima trenutno i odgovara da to duže traje zato što to onda produžava momenat kada će doći do verifikacije mandata i kada će morati da se napravi neka vrsta dogovora, a pošto u ovom momentu dogovor nije blizu ni za koga čini mi se njima odgovara čini mi se neka predigra i predstanje, takoreći. Tako da vjerujem da se nikome ne žuri, jer prosto što duže bude trajalo to je za sve političke aktere bolje, pogotovo za ove koji su svakako u vlasti”, rekao je Đukić.

Kako je dodao, „ne treba biti iznenađen potencijalnim postizbornim koalicijama, jer su potencijalne kombinatorike veoma raznolike.

„Partije su veoma svjesne da će u toku pregovora morati da budu spremne na ustupke, jer su u izbornoj kampanji obećavali stvari koje, možda, neće biti u prilici da ispune“, kazao je Đukić.

Upitan koja bi bila neprirodna postizborna koalicija, Đukić je odgovorio.

„Ne znam šta bi u ovom trenutku bila neprirodna koalicija sem eventualno koalicija ZBCG i DPS-a. Sve druge opcije su vjerujem na stolu i mislim da niko neće biti iznenađen bilo kakva kombinacija da se na kraju pogodi. Svi znaju da će sa nekom koalicijom nešto izgubiti, a partije ne vole da gube i u koju god varijantu da budu išli mogu da očekuju neku reakciju od svojih birača jer prosto su obećavali nešto drugo, a rezultati im sada ne daju prava na to”, istakao je Đukić.

On nije želio da prognozira predstojeće pregovore.

„U ovom trenutku ni same partije ne znaju u kom bi pravcu mogli da krenu, pa bi bilo nezahvalno iz uloge posmatrača predviđati potencijalan ishod“, naveo je Đukić.

Upozorio je i da ne treba u potpunosti odbacivati mogućnost budvanskog scenarija, ali je dodao da je ta mogućnost trenutno najmanje vjerovatna.

„Da, postoji ta opcija, ali mislim da je u ovom trenutku ona posljednja, zato što neki su u očiglednom padu rejtinga i naredni izbori bi mogli da im donesu još veći pad. Neki koji su sada ostvarili veći rast ne znam da li bi mogli računati na isto to na narednim izborima, jer bi oni značili još veću apstinenciju i pitanje je ko bi najviše izgubio. Tako da mislim da će biti pokušaja dogovora do krajnjih granica i da se ništa neće znati do posljednjeg dana”, zaključio je Đukić.

Ukoliko Ustavni sud odbije sve žalbe podnosioca, dužan je da sa odlukom upozna Državnu izbornu komisiju, koja je potom prosleđuje Opštinskoj. Tada se stiču uslovi da OIK proglasi konačne rezultate i uputi ih Službenom listu na objavljivanje. Potom teče rok za konstituisanje Skupštine Glavnog grada i formiranje nove gradske uprave.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.