Crna Gora jača startap ekosistem: Počeo BoostMeUp Bootcamp

0

U IPC Tehnopolis je počeo petodnevni Bootcamp BoostMeUp predakceleracijskog programa.

Odabranih 20 timova će od 14. do 18. oktobra imati priliku da usvoje ključne vještine, znanja i resurse potrebne za dalji napredak njihovih startap projekata.

Početak Bootcamp-a obilježilo je obraćanje ključnih govornika ispred institucija koje su odigrale važnu ulogu u realizaciji BoostMeUp programa, a koje su ne samo podržavaoci inovacija u Crnoj Gori, već i lideri u svojim oblastima.

Na početku se obratila Marija Ražnatović, v.d. generalne direktorice Direktorata za inovacije i pametnu specijalizaciju Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, koja je pozdravila sve prisutne a timovima poželjela puno uspjeha u radu tokom narednih 5 dana.

„Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija zaista vjeruje u promjenu koju donosi inivaciona zajednica Crne Gore. Zajedno sa vama kreiramo ambijent koji je povoljan za vas i nastavićemo da pružamo podršku razvoju startap zajednice. Uz zahvalnost Tehnopolisu i svim patnerima, vjerujemo da ćete iskoristiti na najbolji način dane koji su pred vama, da zajedno sa mentorima unaprijedite vaše vještine i nađete pravi put za realizaciju vaših ideja“, navela je ona, naglašavajući da će Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija nastaviti da podržava startap zajednicu i inovacioni ekosistem.

Zatim se obratio Đorđije Malović, izvršni direktor IPC Tehnopolis, koji je poželio dobrodošlicu svim prisutnima, kako je kazao – prijateljima IPC Tehnopolis, ali i učesnicima BoostMeUp Bootcamp-a. On se zahvalio svim partnerima na ovom projektu, naglašavajući da je ovo partnerstvo najjače do sada, te da je samim tim jača i vrijednost Programa.

„Siguran sam da će ovo još više, i onako ozbiljan program, uozbiljiti, i dugujem im posebnu zahvalnost što uz njihovu podršku imamo izuzetno reprezentativan nagradni fond, pa su i nagrade samim tim značajno visočije nego prethodnih godina.“

Takođe se zahvalio timu IPC Tehnopolis koji se potrudio da četvrto izdanje BoostMeUp-a bude bolje od prethodnih, te da time posije klicu da svako sljedeće izdanje bude bolje od prethodnog.

Potom se obratio Branko Mitrović, izvršni direktor kompanije One Crna Gora, koji je naglasio da se osjeća počastvovanim biti danas u ovom društvu Tehnopolisa i budućih lidera preduzetništva, odnosno ljudima na kojima se zasniva naša buduća privreda.

„Iskoristite svaki trenutak, učite iz svake situacije, i budite hrabri u svojim idejama. Kompanija One će nastaviti da vas podržava na ovom putu, jer vjerujemo u vas i u potencijal koji nosite“, naveo je Mitrović.

Prisutnima se obratio i Tomaš Damjanović, rukovodilac sektora za korporativne komunikacije u EPCG.

„Današnja ceremonija otvaranja Bootcamp-a programa BoostMeUp predstavlja jedan važan korak u razvoju naše zajednice, i gledano iz ugla Elektroprivrede Crne Gore poseban značaj pripada unapređenju zelene energije i odživog razvoja čemu smo, vjerujem, svi posvećeni. I sam program se vodi S3 strategijom, gdje je zelena energija jedna od prioritenih oblasti.“

Naglasio je da saradnja sa Tehnopolisom ne predstavlja strateško partnerstvo, već prirodnu sinergiju, budući da dijelimo ciljeve i vizije, te da im je čast što smo su ove godine uspostavili partnerstvo i da mogu biti podrška i organizatorima i učesnicima.

Na kraju uvodnih obraćanja govorio je izvršni direktor Fonda za zaštitu životne sredine, Draško Boljević.

„Smatram da ove teme i ideje treba da budu sastavni djelovi rada institucija koje se bave ovom oblasti, i da u godinama koje su pred nama budu sastvani dio godišnjih planova rada“, zakčljučio je Boljević.

Snažno partnerstvo je garancija kvaliteta Programa. Zbog toga je u okviru Bootcampa potpisan ugovor kojim je ozvaničeno partnerstvo i buduća saradnja, a zahvaljujući kojoj će nagradni fond BoostMeUp programa biti značajno veći nego prethodnih godina.

Time je i zvanično otvoren Bootcamp na kojem će timovi, kroz rad sa mentorima i ekspertski vođene sesije, unaprijediti svoje poslovne modele i učiti kako da ih pozicioniraju na tržištu. Takođe, ovo će biti prilika da se učesnici upoznaju sa crnogorskim startap ekosistemom, te da kroz kratke pitch-eve predstave svoje ideje i učestvuju u radionicama koje će pokrivati teme kao što su design thinking, agilne metodologije, validacija ideja i izrada poslovnih planova.

Poslednji dan Bootcampa (18. oktobar) označava krunu ovog dijela programa, jer će na Demo danu timovi predstaviti svoje ideje stručnom žiriju koji će odlučiti koje ideje će nastaviti svoj razvoj kroz petomjesečni predakceleracijski program, koji uključuje finansijsku i nefinansijsku podršku.

Nosilac programa je Inovaciono preduzetnički centar Tehnopolis, koji program realizuje u saradnji sa ključnim partnerima iz poslovnog i inovacionog sektora – Naučno-tehnološkim parkom Crne Gore, Univerzitetom Crne Gore, ICT hub-om Beograd, Kompanijom One, Elektroprivredom Crne Gore i Fondom za zaštitu životne sredine – Eko Fondom.

Program je podržan od strane Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija i Vlade Crne Gore.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.