FUNK teatar: Duodrama „Prst“ u holu tehničkih fakulteta 16. oktobra

0

Duodrama „Prst“ biće izvedena u holu tehničkih fakulteta Univerziteta Crne Gore (UCG) u Podgorici, u srijedu, 16. oktobra, u 19.00 sati, u okviru FUNK festivala – Festivala umjetnosti, nauke i kulture UCG.

Maša Božović i Milica Kekić Martinović uvjerljivo tumače uloge majke, koja vjeruje da je njen sin živ jer nikada nije pronađen, i snahe, za koju je muž mrtav jer se nikada nije vratio. U priči koja istražuje tešku temu gubitka i unutrašnje borbe za prihvatanjem istog, dvije glumice koriste minimalističke glumačke postupke kroz pažljivo oblikovanu radnju, emotivno prožetu suptilnim nijansama.

Duodrama „Prst“ nastala je kao diplomski rad studentkinja glume Milice Kekić Martinović i Maše Božović pod mentorstvom Anđelije Rondović, u klasi profesora Branimira Popovića.

Premijerno je izvedena 2022. godine i od tada je učestvovala na brojnim međunarodnim festivalima, gdje je osvojila pet nagrada: za najbolji partnerski odnos, najbolju predstavu, najbolju žensku ulogu, najbolje glumačko ostvarenje i najbolju predstavu po ocjeni publike.

„Prst“ je priča o dvije žene iz balkanskog društva, zarobljene u prošlosti, u danu koji im oduzima smisao postojanja, motivaciju za budućnost i tjera ih na prepuštanje običajima i mukotrpnu rutinu. Priča o svekrvi i snahi koje, uprkos svojim razlikama, imaju samo jedna drugu, a njihove rane se istovremeno i liječe i produbljuju kroz zajedništvo koje ih osuđuje na suživot. To je priča o duhovima prošlosti koji i dalje upravljaju njihovim životima, čak i kada oluje ne vraćaju one koje čekaju. Na kraju, to je priča o oslobađanju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.