Kurti snio što mu milo bilo: Smatra da je pravi trenutak da Kosovo* dobije status kandidata za članstvo u EU

0

Takozvani premijer Kosova* Aljbin Kurti je otišao na mini-ekskurziju u Berlin, gdje se obratio prisutnima povodom desete godišnjice Berlinskog procesa.

„Berlinski proces je počeo u avgustu 2014, ubrzo nakon što je proširenje EU pauzirano i Rusija anektirala Krim. Deset godina kasnije, evropska bezbjednost se nije promenila na bolje, ali je odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu bio drugačiji. Ukrajina, Moldavija i Gruzija su sada kandidati za EU, Švedska i Finska su pristupile Natou, a zapadnobalkanska šestorka se vratila na dnevni red EU“ –  kazao je Kurti.

Uprkos unutrašnjim i spoljnim izazovima, kaže Kurti, Berlinski proces ostaje pokretačka snaga za evropske integracije i nit koja povezuje zapadnobalkansku šestorku.

Optimistični Kurti je rekao i da je to ono što oni danas priznaju i slave u Berlinu.

Tokom govora u kojem se dotakao CEFTA (Centralnoevropski ugovor o slobodnoj trgovini), iako su privremene prištinske institucije na čijem je čelu grubo kršile odredbe tok ugovora, rekao je da sada kada je navodno došlo do prevazilaženja ćorsokaka u okviru sprovođenja slobodne trgovine, smatra da se može napredovati drugačijim tempom.

Strah ga je kinesko-srpskih odnosa

„Moramo se čuvati stranog uticaja, posebno Kine, koja je uložila velika sredstva u našeg sjevernog susjeda, potpisujući Sporazum o slobodnoj trgovini i obavezu za zajedničku budućnost sa Kinom. EU mora da obezbjedi da fondovi EU budu povezani sa vrijednostima EU – Berlinski proces je taj koji približava naš region EU, a ne ‘Pekinški proces’ koji vodi ka BRIKS-u. Kosovo* je bilo i biće glas razuma i nosilac standarda u ovom procesu, ali ne treba da stojimo sami u guranju i zaštiti osnovnih vrijednosti EU“ – poručio je Kurti.

Takozvani kosovski premijer ne shvata da Srbija kao samostalna država može da odlučuje sa kim će da sarađuje i na kojim osnovama, bez dobijanja odobrenja od EU. Takođe, glas razuma i vrijednosti Evropske unije koje Kurti i njegova bulumenta „štite“ su jedan od razloga zbog kojih se rat u Ukrajini prolongira. Da ima pravog glasa razuma, Kurti ne bi prisustvovao samitu povodom Berlinskog procesa, jer lažnu tvorevinu na čijem je čelu ne priznaju sve države EU, kao ni neke od najvećih svjetskih sila.

Moli za status kandidata

Kurti je naveo da će za dva mjeseca biti obilježene dvije godine od kada je Kosovo* podnijelo zahtjev za članstvo u EU.

„Dok mi proglašavamo da je proširenje ponovo na dnevnom redu, krajnje je vrijeme da Kosovo* dobije status zvaničnog kandidata. U poslednje tri i po godine imali smo izuzetan ekonomski rast, demokratski napredak i institucionalnu stabilnost, uspješno upravljajući nekim ozbiljnim bezbjednosnim prijetnjama. Priznanje napretka i dostignuća Kosova* takođe potvrđuje posvećenost EU proširenju i njenim vrijednostima“ – naveo je on.

Demokratski napredak, ekonomski rast i institucionalna stabilnost se po Kurtijevim standardima ogledaju u zastrašivanju i teroru nad lokalnim srpskim stanovništvom, odlaskom čitavih porodica sa teritorije Kosova i Metohije zbog korupcije, kirminala i siromaštva, a stabilnost institucija u onemogućavanja Srbima da rade u pravosudnim institucijama na područiju te južne pokrajine.

Dok god EU bude tolerisala Kurtija i njegovu politiku progona Srba, Srbija i srpski narod će sve više gledati u pravcu alternativa Evropskoj uniji, poput BRIKS-a.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.