Medvedev: Razgovori sa Amerikancima o smanjenju nuklearnih arsenala beskorisni

0

Pregovori na temu strateškog nuklearnog naoružanja sa Sjedinjenim Američkim Državama su u istoj mjeri beskorisni koliko i pregovori o miru sa Hitlerom 1945, ocijenio je na Telegramu zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Dmitrij Medvedev koji se osvrnuo na nedavni komentar američkog lidera Džozefa Bajdena da je spreman da razgovara sa Moskvom na temu smanjenja nuklearnog oružja.

„Razmislite: SAD sa nama vode praktično potpuni rat (i nikako ne hibridni) i našoj zemlji žele strateški poraz. Zbog toga pregovori na temu Strateškog ofanzivnog naoružanja nisu ništa korisniji od pregovora o miru sa Hitlerom 1945. godine“, napisao je Medvedev na Telegramu uz ocjenu da je u pitanju još jedan primjer američkog bezobrazluka.

Američki predsjednik juče je, povodom Nobelove nagrade za mir koja je dodijeljena organizaciji japanskih antinuklearnih aktivista Nihon Hidankjo, poručio da je Vašington spreman da razgovara sa Rusijom, Kinom i Sjevernom Korejom o smanjenju nuklearnog oružja bez preduslova, uz komentar da treba ići svetu u kojem neće biti ovog oružja.

Kako je početkom mjeseca potvrdio zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov, Amerikanci su pozvali Rusiju na razgovore o strateškoj stabilnosti, ali ih je Moskva odbila, uz obrazloženje da Amerikanci pokušavaju da dijalogom na tu temu postignu vojnu prednost. Nešto kasnije, Rjabkov je ponovio da Rusija ne vidi osnovu za takve pregovore, bez obzira na to ko će biti izabran za novog predsjednika SAD.

Podsjetimo, Rusija je u februaru prošle godine obustavila učešće u rusko-američkom Sporazumu o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja, iako nije u potpunosti izašla iz njega.

Predsjednik Vladimir Putin je objasnio da Moskva želi da razumije kako će ovaj sporazum uzimati u obzir ne samo nuklearni arsenal SAD već i drugih nuklearnih zapadnih država poput Francuske i Velike Britanije, koje za Rusiju, takođe, predstavljaju potencijalnu pretnju.

(RT Balkan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.