Šolc na otvaranju Berlinskog procesa: EU kompletna samo sa Zapadnim Balkanom

0

Njemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da je Evropska unija kompletna jedino sa Zapadnim Balkanom kao svojim dijelom, kao i da bi zemlje tog regiona trebale da preduzmu dalje korake ka zajedničkoj budućnosti.

On je na otvaranju samita Berlinski proces koji se održava u Berlinu rekao da svi znamo koliko je region zapadnog Balkana još uvijek oblikovan sukobima iz prošlosti, kao i da je vrijeme da se oni prevaziđu i da se okrenemo prema budućnosti.

“Zato želim da poručim našim prijateljima iz Beograda i Prištine, nemojte dopustiti da vas prošlost vrati unazad sa puta prema mirnoj i prosperitetnoj budućnosti. I dalje sam uvjeren da ta budućnost leži u EU, a da tamo vodi samo jedan put – potpuno sprovođenje sporazuma koje ste već postigli. Opredjeljeni smo za rješavanje bilateralnih pitanja u duhu saradnje i miroljubivim sredstvima. To je ono za šta se Berlinski proces zalaže”, rekao je Šolc.

Deblokada CEFT-a

Istovremeno, on je pohvalio deblokadu CEFT-a sporazuma o slobodnoj trgovini, jer to, rekao je, omogućava aktiviranje nekoliko drugih sporazuma, poput sporazuma o radnim dozvolama i rutama e-trgovine.

“Deblokada CEFT-a sporazuma nije jedina odluka koju donosimo danas. Potpisat ćemo i dva dokumenta koji će ljudima olakšati svakodnevni život, prvi, novi akcijski plan za zajedničko regionalno tržište, temeljni dokument za dalje produbljivanje privredne integracije. Obuhvatajući i socijalne i radne aspekte saradnje i mobilnosti, ovo će učiniti prekogranični rad manje komplikovanim i značajno će vas približiti standardu EU”, rekao je Šolc prenosi Tanjug.

On je istakao da ministri vanjskih poslova, privrede, poljoprivrede i zaštite životne sredine zemalja članica EU zajedno sa kolegama zemalja Zapadnog Balkana i predstavnicima civilnog društva, naučnicima, članovima parlamenta rade na pitanjima koja su važna za građane, od kontrole granica i upravljanja migracijama do zelene transformacije, ekonomske saradnje i rodne ravnopravnosti, kako bi se ubrzala integracija u EU svih zemalja Zapadnog Balkana.

“Zajedno radimo na pronalaženju kompromisa za dobrobit svih. Hvala vam na vašem doprinosu ovome. Berlinski proces je uspješna priča. Dodajmo nova poglavlja ovoj priči dok evropska budućnost za vaše građane i vaše zemlje ne postane stvarnost”, zaključio je on.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.