Predsjednik ruske Dume: Srbija namjerava da se pridruži BRIKS-u, u EU ne vidi partnera

0

Prolazi vrijeme hegemonije Vašingtona i Brisela, a u Evropi su priznali BRIKS, izjavio je predsjednik Državne dume Vjačeslav Volodin i naglasio da Srbija namjerava da se pridruži asocijaciji.

„Beograd ovu opciju razmatra kao alternativu Evropskoj uniji, jer ne vidi EU kao partnera“, naveo je Volodin.

Prema njegovim riječima, sve više zemalja shvata da je BRIKS perspektiva i garancija multipolarnog svijeta.

„Učesnike i posmatrače asocijacije niko ne ucjenjuje, ne daje im apsurdne uslove za saradnju i ne miješa se u suverene poslove tih zemalja, za razliku od Evropske unije. Takva politika Vašingtona i Brisela, kao što vidimo, dovela je do suprotnog efekta“, napisao je Volodin na Telegramu.

Zemlje, kako navodi, biraju put ravnopravnog dijaloga i obostrano korisne saradnje u interesu naroda, a ne da bi se svidjele SAD i njihovim poslušnicima.

Ekonomije zemalja BRIKS-a danas znatno premašuju G7, dok Evropska unija stagnira – u Njemačkoj, Austriji, Finskoj, Estoniji BDP opada, a industrija trpi značajne gubitke, dodao je predsjednik ruske Dume.

„Danas BRIKS obuhvata 10 zemalja i 45 posto svjetske populacije. Pritom, više od 30 država pokazuje interesovanje za ovo udruženje. Na samit BRIKS-a u Kazanju doći će predstavnici više od trideset zemalja“, poručio je on.

Kako dodaje, budućnost je sa BRIKS-om, koji je već postao najveći ekonomski centar  budućnost.

(RT)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.