NVO Sistem: VDT pokazalo odgovoran odnos, spremnost i senzibilitet da se obračuna sa svim vrstama nasilja

0

Vrhovno državno tužilaštvo pokazalo je odgovoran odnos, spremnost i senzibilitet da se obračuna sa porodičnim i rodno zasnovanim nasiljem u Crnoj Gori, kazala je Neda Radović, direktorica NVO “Sistem”.

“VDT-u Miloradu Markoviću zahvaljujemo se što je argumentaciju naše NVO prepoznao kao neoborivu i ugradio je u zvaničan dokument naslovljen “obavezujuće uputstvo tužiocima u slučajevima porodičnog nasilja”, istakla je Radović.

Radi javnosti, a najviše radi žrtava ukazuje na dijelove uputstva koji su posebno ohrabrujući.

“Hitno saslušati žrtvu bez prethodnog saslušanja od strane policijskih službenika, izbjegavati susret žrtve sa osumnjičenim u prostorijama tužilaštva, pribaviti podatke o procjeni rizika za žrtvu i uvijek predložiti određivanje pritvora u slučaju postojanja razloga za to. Upustvo tužiocima da oni prvo moraju ispitati žrtvu i žrtve nasilja, uputstvo da se preduprijedi istovremeno saslušavanje i žrtava i nasilnika, kao i obaveza da povjerljivo lice žrtve mora biti uz nju tj. ne smije biti isključeno. Ovo će, nesumnjivo, prekinuti neke negativne prakse sa kojima smo se svakodnevno suočavali”, kazala je Radović.

S obzirom na to da je nedavno NVO Sistem uputila dopis svim relevantnim institucijama u Crnoj Gori, odnosno kabinetima predsjednika države Jakovu Milatović, predsjednika Vlade Milojka Spajića, predsjedniku Skupštine, Tužilačkom Savjetu, Sudskom Savjetu, Advokatskoj komori, Radović ih poziva da slijede primjer VDT i uključe se jer ovo je put kojim borba koju NVO Sistem kao rukovodilac Skloništa za žrtve, smatra putem kojim država jedino može stati na put nasilnicima.

“NVO Sistem osjetio se obaveznim da, kada smo već pokrenuli ova pitanja kroz obraćanja samom VDT-u, od 07.10.2024.godine, da se VDT-u i direktno i javno zahvali i pohvali odgovoran odnos. Ovom prilikom želimo i javno da se zahvalimo Vrhovnom državnom tužilaštvu Crne Gore koje je, donoseći pomenuto obavezućuje upustvo, za sada jedino pokazalo odgovoran odnos, spremnost i senzibilitet da se obračuna sa porodičnim i rodno zasnovanim nasiljem u Crnoj Gori. Ohrabreni ovim postupkom VDT, ostajemo još odlučnije posvećeni našoj borbi za bolju, pravedniju i ljepšu budućnost za sve žrtve nasilja u Crnoj Gori”, kazala je Radović.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.