Sastanak ministara vanjskih poslova: EU želi da kazni Iran zbog snabdijevanja Rusije

0

Ministri vanjskih poslova Evropske unije sastaju se danas kako bi raspravljali o eskalirajućem sukobu na Bliskom istoku i naporima Evropske unije da podrži Ukrajinu protiv ruske invazije, uprkos otporu Mađarske.

EU planira novim sankcijama pogoditi ruske aktere i organizacije optužene za destabilizaciju demokratije i sigurnosti Moldavije uoči ključnog referenduma o članstvu u EU kasnije ovog mjeseca.

Unija takođe želi kazniti Iran za snadbijevanje Rusije balističkim projektilima za upotrebu u Ukrajini.

Sankcije EU koje će se usvojiti danas usmjerene su na kompanije i pojedince uključene u iranski program balističkih projektila i isporuku tog i drugog oružja Rusiji, prenosi Hina.

Jedna od meta je iranska državna aviokompanija Iran Air. Njemačka i Francuska već su najavile da rade na sankcijama protiv kompanije.

Iran osuđuje mjere Evropske unije

Iran je osudio predložene mjere EU.

“Jasno sam rekao i još jednom ponavljam: NISMO isporučili balističke projektile Rusiji”, objavio je juče ministar vanjskih poslova Abas Aragči na platformi „X“.

“Ako Evropi treba slučaj da umiri izraelsku ucjenu, bolje je pronaći drugu priču”, dodao je.

Uloga Irana i njegovih regionalnih saveznika Hezbolaha u Libanu i Hamasa u Gazi bit će u središtu pažnje na sastanku ministara vanjskih poslova u Luksemburgu.

EU se bori pronaći odgovor koji bi mogao pomoći da se sukob ne pretvori u spiralni regionalni rat na Bliskom istoku.

To će vjerovatno biti posljednji sastanak visokog diplomate EU Džozepa Borelja, dok se bivša estonska premijerka Kaja Kalas priprema preuzeti tu ulogu.

Razgovaraće se i o blokadi Mađarske

Drugo veliko pitanje je godinu i po duga blokada Mađarske ključne politike vojne pomoći EU Ukrajini, Evropskog fonda za mir (EPF), vrijednog 6,6 milijardi evra.

Budimpešta ne želi slati oružje Ukrajini, smatrajući da time samo produžava rat.

“Iskreno govoreći, to je puno vremena, to je puno novca i to potkopava našu političku volju da podupiremo Ukrajinu na bilo kojem frontu”, rekao je dužnosnik EU u znak rastućeg nestrpljenja EU prema Mađarskoj.

Diplomatski ogranak bloka, Evropska služba za vanjsko djelovanje, osmislila je plan da doprinosi fondu EPF budu dobrovoljni, umjesto obavezni, kao tehničko rješenje za mađarsko protivljenje.

Diplomat EU rekao je da je Mađarska pokazala volju pristati na ovo rješenje.

Britanski ministar vanjskih poslova Dejvid Lemi takođe će se sastati sa svojim kolegama iz EU, što je prvi put otkako je Britanija napustila EU 2020. godine, a novi ukrajinski ministar vanjskih poslova Andri Sibiha razgovaraće s ministrima vanjskih poslova EU putem video veze.

 

(Al Jazeera/agencije)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.