Samsung ima probleme u proizvodnji Exynos 2500, moguće potpuno prebacivanje Galaxy S25 serije na Snapdragon procesore

0

Zbog problema u proizvodnji Exynos 2500 čipova, Samsung bi mogao da pređe na Snapdragon 8 Gen 4 i to za čitavu Galaxy S25 seriju, što bi bio težak udarac za njihov sektor koji se bavi poluprovodnicima.

Samsung je planirao da lansira Galaxy S25 seriju u januaru 2025. godine, s Exynos čipovima za osnovni i Plus model, dok bi Ultra verzija koristila Snapdragon. Međutim, prema izvještajima iz Koreje, kompanija bi mogla u potpunosti da pređe na Snapdragon čipove i to za cijelu seriju zbog problema u proizvodnji Exynos 2500 čipova.

Samsung Foundry ima neoprostivo mali procenat proizvodnje ispravnih čipova (tzv. “low yield”) na 3 nm tehnologiji, što može uzrokovati kašnjenje u isporuci dovoljne količine Exynos 2500 čipova za lansiranje nove serije mobilnih telefona. U industriji čipova, procenat ispravnosti čipova koji silaze sa proizvodnih traka nikada nije 100%, jer se čipovi seku iz kružnog silicijumskog diska, što neminovno dovodi do otpada, a ponekad i neki čipovi ne prolaze kontrolu kvaliteta.

Ako se izvještaji pokažu tačnim i Samsung se odluči za Snapdragon 8 Gen 4 (poznat i kao Snapdragon 8 Elite) za cijelu Galaxy S25 seriju, to bi bio još jedan udarac za Samsungov poluprovodnički sektor. Kompanija je već izgubila narudžbine od Nvidije i Apple-a, koji su se okrenuli TSMC-u za proizvodnju čipova sa vještačkom inteligencijom.

Ovaj potez bi dodatno ojačao Qualcomm-ovu dominaciju u mobilnoj industriji, dok bi Samsung nastavio da se bori sa izazovima u proizvodnji čipova, prenosi GSM Arena.

(Benchmark)

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.