Izraelski ministar: Gutereš je persona non grata

0

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac potvrdio je danas svoju odluku da proglasi generalnog sekretara UN Antonia Gutereša nepoželjnim (persona non grata) zbog, kako je opisao, neuspjeha da se osudi iranski raketni napad i antisemitsko i antiizraelsko ponašanje, javlja Rojters.

„Proglasio sam generalnog sekretara UN za personu non grata i zabranio mu ulazak u Izrael zbog njegovog neuspjeha da osudi iranski raketni napad na Izrael, kao i njegovog antisemitskog i antiizraelskog ponašanja. Anketa je pokazala da 87 odsto izraelske javnosti podržava tu odluku“, objavio je Kac na društvenoj mreži Iks (X).

Kac je ranije, 2. oktobra, rekao da zabranjuje Guterešu ulazak u Izrael, a danas je na društvenoj mreži Iks (X) objavio kako „Gutereš može da nastavi da traži podršku od zemalja članica UN, ali se odluka neće promijeniti“.

Portparol UN Stefan Dižarik opisao je prvobitnu najavu od 2. oktobra kao političku i samo još jedan napad na osoblje UN koji je viđen „od vlade Izraela“.

On je rekao da UN tradicionalno ne priznaje koncept persona non grata kao primjenljiv na osoblje UN.

Dižarik je takođe prošle nedjelje rekao da Ujedinjen nacije nisu primile nikakvu zvaničnu komunikaciju od Izraela.

Savet bezbjednosti je 3. oktobra izrazio punu podršku Guterešu, navodeći u saopštenju da je „svaka odluka u kojoj ne bi bili angažovani generalni sekretar UN ili Ujedinjene nacije kontraproduktivna, posebno u kontekstu eskalacije tenzija na Bliskom istoku“, prenosi Fonet.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.