PREGLED NEDELJE portala BORBA: Zakon o stranim agenturama uzburkao, gle čuda, agenture, Vučić ugasio crnogorske medije na Samitu, novi logo Skupštine, plač Željka Ivanovića i ponovni napadi na Vesnu Bratić

0

Portal Borba i ove nedjelje donosi pregled najvažnijih vijesti koje su obilježile sedmicu za nama.

U današnjem pregledu čitaćete o prijetnjama koje je početkom sedmice dobila bivša ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić, o otkrivenoj sekti na Žabljaku, ključnim porukama sa regionalnog Samita lidera Brdo-Brioni, o najavi predloga Zakona o stranim agenturama i mnoštvu reakcija koje je isti i izazvao, o novom logu Skupštine kao i o problematizaciji istog, ali i o nedavno završenim izborima u Podgorici i utišavanju doskora glasnih političara.

Drugi se čitaju, Borbi se vjeruje.

Tužna istina crnogorske zbilje: Prijetnje smrću nisu normalne – osim kada je u slučaju Vesna Bratić

Univerzitetski profesor Vesna Bratić, predsjednik Političkog savjeta Ujedinjene Crne Gore, bivša ministarka u Vladi Crne Gore,  ponovo je meta primitivnih, srbomrzačkih komentara i prijetnji smrću, piše portal IN4S.

Naime, na njenu objavu na Tviteru, javio se izvjesni Andro Fabris, koji je napisao:

„Treba ti je*bat majku četničku. U sanduku te vratiti u jebenu Hercegovinu. “

Ovakva skandalozna i jeziva poruka trebala bi biti predmet hitnog procesuiranja nadležnih organa. Podsjećamo, i naš portal je u prethodnih par dana pisao o prijetnjama koje stižu bivšoj ministarki, a koje su itekako učestale.

„A ovo je Crna Gora „dobrih vaših“. Pa koalirajte. Vidim i Dritan je tu pomenut. Inače, kod većine sam blokirana, ali pošto su imena tu, biće i krivične prijave pa ćemo se upoznati na sudu. „Dobri moji“, s njima ćete u koaliciju“, upitala je Bratićeva juče na društvenoj mreži X.

Na sve to ponovo je krenula salva uvredljivih komentara gdje se navodni Crnogorci predstavljaju višom rasom u odnosu na Bratićevu spočitavajući njeno porijeklo.

Tako je jedan korisnik društvene mreže X upitao zar misli da njima etimološki obraz ima istu težinu kao i njima „starosjediocima“.

Na sve to se ponovo nadovezala Bratićeva koja je kazala:

„Etimološki? ETiMoLOŠki. E, fašisti…pokazali ste se. „Viša raso“. Elem, pogledajte s kim biste u koaliciju, dragi naši. Ovo su vam „dobri moji“, zaključila je Bratićeva.

FOTO: Vesna Bratić

 

Sektaši na Žabljaku

Ruski državljani i državljanke kod kojih je pretresom jednog objekata na Žabljaku pronađeno i oduzeto više stotina telefonskih kartica, na desetine kreditnih kartica, laptopova i mobilnih telefona i 70.000 evra u kešu, kako sumnjaju naši istražni organi, pripadnici su ruskog zloglasnog kulta ,,Ašram Šambala“ . To je Pobjedi saopštio izvor iz samog vrha bezbjednosnog sektora.

– Sekta ,,Ašram Šambala“ je aktivna i kod nas. Osim Žabljaka aktivni su i na Primorju, konkretno u Baru i Ulcinju gdje je bilo pretresa u aprilu ove godine. Kod nas su se uglavnom bazirali na iskorišćavanje mladih djevojaka za onlajn seks i prodaju video materijala. Orgijanja su se organizovala pod maskom navodnih kurseva joge i seminara seksualnog oslobađanja, kazao je izvor Pobjede iz vrha bezbjednosnog sektora.

Izvor Pobjede saoštio je da su objekti na Žabljaku, kako se sumnja, korišćeni za onlajn snimanje filmova za odrasle.

-U pitanju je bivši ski hotel koji je zakupljen protekle dvije godine. Žitelji su samo mogli vidjeti mlade djevojke koje dolaze u skupim džipovima i odsjedaju u tom hotelu. Komšijama je bilo sve sumnjivo jer su non-stop mijenjane brave a iz soba su dolazili čudni zvuci, saopštio je Pobjedi stanovnik Žabljaka, zahtijevajući anonimnost.

Prema nezvaničnim informacijama, policija je otvorila izviđajni postupak u okviru kojeg je, za sada, naložena provjera zaplijenjene tehnike i utvrđivanje porijekla pronađenog novca. Nekoliko ruskih državljanki koje su zatečene u iznajmljenim prostorijama saslušane su u policiji u svojstvu građana.

Saslušane Ruskinje imaju prijavu boravka u Baru, a neke od njih imale su radne dozvole za poslove higijenčarki. Jedna od njih je čak i direktorka jedne firme u Crnoj Gori.

Ključne poruke sa Samita sumirao predsjednik Srbije: Suština je napasti Srbiju a da Prva i Druga familija mogu da ostanu na vlasti

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić imao je „najjači“ govor od svih drugih predstavnika zemalja regiona kada je u pitanju Samit Brdo Brioni.

Vučić se osvrnuo na napade koje trpi Srbija, a i on sam od pojedinih političkih aktera u Crnoj Gori.

– Zato ću se ja bez obzira na svoju namjeru da nekim političarima iz proščlosti poput Mila Đukanovića žestoko odgovorim, ostaviti ovoga puta u prošlosti pošto im je jedina municija kada imaju nešto da izgovore protiv Aleksandra Vučića, jer se drugom politikom i ne bave. A to što je Srbija jedina tema i njen vožd, pod znacima navoda, a taj sam ja i to svakog bogovetnog dana već godinama, to govori o nedostatku sopstvenih tema, o tome kako neki misle da je to uvijek dovoljan razlog napasti predsjednika Srbije ili napasti Srbiju, a da prva i druga familija mogu da ostanu na vlasti – rekao je Vučić.

On je upitao šta je to Srbija učinila protiv Crne Gore.

– Da li je Srbija uzela 14% teritorije Crne Gore? Da li je glasala za to negdje ili nekada? Koliko znam nije. Jer Srbija poštuje sve međunarodne pravne norme i sve rezolucije i povelje UN – poštuje. Je l Crna Gora poštuje? Pa što ne poštuje rezuluciju 1244? Vi stalno nas optužujete za teritorijalne pretenzije što nas uopšte ne zanima. Sami ste donijeli odluku da odete od nas 2006. godine, vaša slobodna volja. Jedino što nismo očekivali da ćete dvije godine kasnije priznati nezavisno Kosovo. Da se okrenemo budućnosti? Hoćete to sjutra da kažete Ukrajincima u Dubrovniku da se okrenu budućnosti? Šta ih briga za teritoriju, kao što i Srbe treba da bude briga. Ali izgleda da ste se spremili da se do poslednjeg Ukrajinca i metka brani Ukrajina, a zato Srbiji može da se uzima teritorija i sve drugo. I opet ste vi nešto ljuti na nas?- upitao je Vučić.

Na pitanje novinarke Vijesti o miješanju Srbije u izbore u Crnoj Gori.

–  Ja nisam imao pojma ni ko učestvuje na tim izborima, toliko sam bio zauzet. Imam prijatelje to su Milan Knežević i Andrija Mandić koje poznajem decenijama. Čime smo se to umiješali? Niko se u beogradskim medijima nije time bavio. Hoćete da vas podsetim kako su izgledali beogradski izbori na teritoriji Crne Gore. Svakog dana po deset prljavština u deset novina i deset televizija protiv mene i SNS-a. Nas ne zanimaju izbori u Crnoj Gori, pravite koalicije kakve hoćete, ali ne miješajte Srbiju. Srbija se nije ogrešila o Crnu Goru, ni strateški ni taktički, bilo je samo obrnuto- istakao je predsjednik Srbije.

On se potom osvrnuo na još jednu provokaciju novinara Televizije E koji je izjavio da je tzv. Kosovo republika.

– Ne postoji republika Kosovo. Ustanovili smo da ne podržavate rezoluciju 1244, i da podržavate cijepanje Srbije. Neće biti promjene stava. Mi nismo u NATO-u, kao vi, mi smo slobodna i slobodarska zemlja. Srbija će da čuva svoju neutralnost – poručio je Vučić.

Najava predloga zakona o stranim agenturama uzburkala grantopreže: Što se bune ako su toliko čisti?

Iz koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG) saopšteno je da je potrebno hitno predlaganje zakona o agentima stranog uticaja u Crnoj Gori Kazali su da je njima palo u dio da Crnu Goru učine istinski slobodnom zemljom. Navode da jedan od važnih pravaca djelovanja treba da bude priprema i donošenje novog zakona koji će urediti funkcionisanje raznih stranih agentura koje pod plaštom nevladinih organizacija (NVO) „pokušavaju da utiču na unutrašnju i spoljnu politiku naše zemlje“.

„Političke organizacije su zakonom obavezane da svoje finansije učine javnim i kontrolu istih vrši nadležna Državna revizorska institucija (DRI), a to nije slučaj sa ovim agenturama koje zloupotrebljavaju naziv NVO dok im se u budžet nesmetano ubrizgavaju injekcije od milion dolara na redovnoj osnovi. Naše političko djelovanje je u samoj žiži javnosti i ne postoji jedan argument da radimo za bilo čije interese osim za interese birača i građana Crne Gore“, navodi se u saopštenju.

Iz ZBCG su rekli da samo zbog nedostatka adekvatnog zakona, u Crnoj Gori danas „imamo ne jednu, nego više ‘NVO’ koje funkcionišu izvan i iznad zakona i koje sebi daju za pravo da nonšalantno dijele moralne lekcije i etikete gotovo svim političkim, ali i državnim institucijama“.

„Te agenture podmeću, lažu i vode veoma preciznu kampanju za potrebe stranog naručioca za koga rade, dok ti naručioci imaju konkretne interese vezane za njihove uticaje u Crnoj Gori koji svakako nisu interesi i želje građana. Kako su im puna usta tuđih finansija i uticaja, krajnje je vrijeme da građani Crne Gore imaju uvid i u njihove i da se takve agencije jasno odvoje od stvarnih NVO koje za cilj imaju poboljšanje kvaliteta života građana, te da ih nazovemo pravim imenom – agentima stranog uticaja u Crnoj Gori“, ističu iz ZBCG.

FOTO: Agent

 

Kako se Crna Gori diči evroatlantskim vrijednostima, onda bi najprirodnije bilo da zvanična Podgorica slijedi primjer Sjedinjenih Američkih Državi koje su ovu oblast uredili decenijama prije ostalih demokratskih evropskih država.

Međutim, ako je suditi po današnjim stavovima civilnih aktivista i partija kojima je saradnja sa Vašingtonom na vrhu njihovih agenda, Crna Gora ne bi trebalo da primjenjuje američki model i obračuna sa malignim spoljnim uticajem. Da apsurd bude veći ovom američkom izumu se najviše protive NVO koje se nalaze na platnom spisku američkih agencija i instituta i koje promovišu evroatlantske vrijednosti u Crnoj Gori. Zašto se najistaknutiji propagatori evroatlantskih, a samim tim i američkih vrijednosti, plaše implementacije jedne od tih civilizacijskih vrijednosti. Zakukuše danas odreda svi NVO prvaci pa čak i oni koji se bave raskrinkavanjem i digitalnom forenzikom u službi NATO pakta kojim upravlja Vašington.

Svjedoci smo da u Crnoj Gori iz godine u godinu niče sve veći broj nevladinih organizacija koje pokušavaju da nađu svoje mjesto pod suncem na ionako prebukiranom prostoru za promovisanje lažnih„evropskih“ i „građanskih“ vrijednosti.

Na računima crnogorskih NVO se godinama slivaju milioni i milioni evra i dolara za raznorazne projekte, a pojedini osnivači i civilni aktivisti su se toliko obogatili od prosipanja demokratskih načela, da bi im na imovinskim računima pozavidjeli i pojedini bivši inkriminisani funkcioneri DPS-ovog režima.

Pojedine NVO su razradile mreže kojima zahvataju ogromne svote novca, kako od same države Crne Gore, tako i od međunarodnih institucija i agencija i stranih ambasada.

Neke su se toliko srodile sa inostranim državama da propagiraju njihove nacionalne interese žustrije i podrobnije nego li njihovi opunomoćeni ambasadori u Podgorici.

A kako su civilni aktivisti politički više nego aktivni (do te mjere da su pojedini direktno uključeni u proces donošenja pojedinih odluka), postavlja se pitanje da li oni na taj način ostvaraju uticaj stranih aktera koji bi se u svakoj suverenoj državi smatrao nelegalnim.

Određene NVO se osjećaju toliko komforno i osiono da ponosno navode imena svojih stranih donatora za čiji račun očito žele da utiču na kreiranje javnog mnjenja u Crnoj Gori. Koliko to rade uspješno ili ne, manje je bitno. Mnogo je bitnije ustanoviti da li iste djeluju kao agenti stranog uticaja i razobličiti do u tančine sve načine njihovog finansiranja (kako javnog, tako i tajnog). Nije tajna da se u Crnoj Gori mnoge stvari od vrha do dna završavaju na ruke, mimo legalnih tokova, a na taj način sklapanja poslova nisu imuni ni čistunci iz NVO sektora.

Zapjenili na novi logo Skupštine: U svemu li vide Srbiju…

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić je u srijedu (9. oktobra) predstavio novi logo institucije na čijem je čelu. Međutim, kao i sve u Crnoj Gori, i ovo je pokrenulo lavinu negativnih reakcija, prvenstveno među tzv. patriotskim snagama oličenim u komitskom pokretu, procrnogorskim, građanskim i proevropskim partijama.

Novi logo Skupštine Crne Gore na kojem se nalazi zgrada Skupštine Prijestonice Cetinje, odnosno nekadašnje Zetske banovine, mnogi, iz gore pomenute skupine patriota, su dočekali „na nož“.

Prvo na šta ih je asocirao logo je „Srpski svet“, jer očigledno da u svemu što radi, pokaže ili izgovori Andrija Mandić, dijelu crnogorske političke scene se priviđa Srbija i „posrbljavanje“ Crne Gore.

Mandić je kazao da je logo njegova ideja i realizacija.

„Koji je logičan u reprezentativnom objektu u kojem i sada zasijedamo, zgrada nekadašnje Zetske banovine u kojoj su se nakon Drugog svjetskog rata nalazile sve najvažnije institucije Republike Crne Gore. Na taj način želimo kao Skupština da uvažimo Prijestonicu i nas kao poslanike i da govorimo koliko je značajan ovaj grad i za sve nas što imamo privilegiju da budemo nastavljači onog velikog djela. Ovo će biti novi logo Skupštine, ova zgrada u kojoj danas zasijeda Skupština“, rekao je Mandić.

Među prvim patriotama koji su reagovali na Mandićevu odluku bio je Andrija Nikolić poslanik DPS-a.

„Simbolika je jasna i iz tog razloga se vi pozivate na Zetsku banovinu, u vremenu kad je Crna Gora izgubila ime, državno dostojanstvo i dio teritorije, a Zetska banovina bila pokrajina u sastavu Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca“ – kazao je Nikolić.

 

Tvrdnje da novi logo Skupštine Crne Gore podsjeća na logo Vlade Srbije ili pak Skupštine te države je nonsens, jer svako imalo objektivan može vidjeti da logo crnogorske Skupštine jedino dijeli iste boje (plavu i bijelu). Da je pozadina bila zelena ili crvena, to bi vjerovatno zadovoljilo istančani ukus Hutera, Nikolića i družine.

Još ništa o formiranju nove podgoričke vlasti, samo se čuje jecaj Željka Ivanovića

O državi se, dakle, radi.

Ovako makar Željko Ivanović, vlasnik drugosrbijanskog koncerna Vijesti gleda na minule podgoričke izbore i iznosi svoju analizu političkog viđenja kao i političke frustracije jer njegovi politički projekti iz izbornog ciklusa u izborni ciklus podbacuju i jer mu ipak nije dopušteno da bude šef Vlade iz sijenke.

Ivanović u još jednom svom kolumnističkom uratku ovoga puta nariče nad sudbinom Crne Gore i tvrdi kako više nije „in“ da se govori kako ne treba formirati vlast sa DPS-om, ne izbjegavajući da iste i kritikuje. Međutim, ovaj pokušaj „pranja“ DPS-ove zaostavštine kroz isprazne floskule može se protumačiti i kao politička poruka izbornim akterima u Podgorici kako bi ipak trebali da odu sa DPS-om. Naravno, poruka je usmjerena ka listi Jakova Milatovića i URE.

„Zaklinjanje da niko neće sa DPS je imalo smisla 2013, prije i nakon što su pokrali predsjedničke izbore Miodragu Lekiću, imalo je smisla i 2016. reći Mi ili On, jer je to značilo da je posljednja ura i da ako On politički preživi i pobijedi Crna Gora neće, takođe bilo je itekako smisleno i opravdano 2020. reći NE nokautiranom DPS-u, i poslati ga u opoziciju – ali nakon deceniju i po istovjetnog narativa, vrijeme je da se “avgustovskoj većini” kaže – odjebite. Jer današnje zaklinjanje u anti DPS platformu je eufemizam za trasiranje antidržavne politike. Ili da parafraziram Vučića – koliko je Milo opsjednut Srbijom, toliko Mandić i aktuelna većina mrze građansku i sekularnu Crnu Goru“, naveo je Željko Ivanović.

Frustracija koja izbija iz vlasnika koncerna koji je uvijek pritrčavao DPS-u u pomoć naizgled je nikad veća, stoga se može pomisliti i da pregovori za formiranje vlasti u Podgorici idu dobrim tokom. Nastavlja Ivanović sa pokušajem da dokaže vaskolikoj crnogorskoj javnosti kako je upravo on taj crnogorski patriota koji najbolje zna šta raditi sa državom i opet i opet šalje poruku Milu Đukanoviću da je dosta bilo.

Željko Ivanović (Foto: Boris Pejović)

 

„Ne brani Crnu Goru više, ne prkosi Srbiji, Americi i Rusiji jer to djeluje tragikomično i groteskno. I duboko je anticrnogorski“; kazao je on.

U nastavku, Ivanović napada i sami 30. avgust, veliku pobjedu građana Crne Gore koji su se suprotstavili otimanju svetinja Srpske pravoslavne crkve i navodi da su u stvari oni koji se pozivaju na to ubjedljiva manjina a ne većina.

„Ubjedljiva manjina je, dakle, 30.avgusta 2020. glasala za srpski svet, dvojno državljanstvo, ulicu Pavla Bulatovića u PG i Branka Krvavca u Pljevljima, još manje ih je bilo za velje laži o Veljem brdu, uzjahani Javni servis, kripto mafiju, partitokratiju, a tek je najmanje birača tada glasalo za Jasenovac, Marka Parezanovića, njegove marionete i ideologiju koju “domaći izdajnici” i on kao “strani okupator” temeljito šire Crnom Gorom. Nermin Abdić ili Boris Mugoša, biće mi uvijek vrijedonosno bliži od raznih tarabića, tipa Dajković ili Labudović. Odnosno Nikolaja Velimirovića, koji je vaskrsnuo u liku dekana elektrotehnike Mujovića. A razlog je više nego jasan: posljednja je ura da se odbrani građanski karakter glavnog grada i države od puzajuće kleronacionalisticke ideologije koja se lažno predstavlja kao avgustovska većina! Kao što se DPS lažno nudi kao reformisan. Zato je pitanje od million dolara, kako obnoviti građanski centar koji su neki Spajić i Kotrel bacili pod noge, uoči parlamentarnih izbora!? Ako je, direktno ili indirektno, PES u rukama Vučića, a DPS u rukama Đukanovića“, zaključio je on.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.