Zbog klimatskih promjena berba maslina u Ulcinju počela ranije

0
Klimatske promjene sve više utiču i na sektor poljoprivrede, a berba maslina i agruma u Ulcinju počela je mjesec ranije. Pčelari o prinosu meda zbog visokih temperatura ne mogu govoriti, a smanjen je i riblji fond.

Naša najjužnija opština osim turističkih ima i bogate poljoprivredne potencijale, no vremenske uslove ove godine nisu išli na ruku poljoprivrednim kulturama iz te oblasti.

Pčelarstvo je posebno pogođeno klimatskim promjenama.

Kako kaže pčelar iz Ulcinja Alim Kanaći ne pamti lošiju sezonu za pčelare, a bavi se ovim poslom 30 godina.

A berba, gruma i maslina u našoj najjužnijoj opštini počela je zbog vremenskih uslova ranije.

Prema riječima Frana Makoviča, proizvođača agruma, ove godine berba je počela ranije.

„Počeli smo i ranije sa preradom, pošto su temperature bile previsoke. A na sve to, još je i mušica počela da je napada. Susrećemo se još sa nekim iznenađenjima: plodovi au počeli da nam opadaju od druge polovine avgusta“, pojasnio je on.

Na otvorenom moru Željko Abramović, poznati ulcinski ribar, kaže da je riblji fond smanjen zbog klimatskih promjena, a dijelom zbog izlova ribe.

„Moguće je zbog globalnog otopljavanja. Mi nemamo neku flotu ovdje, niti imamo nekih koča, ali sa obzirom da nije samo naše more, nego da pripada i Italijanima i Albancima, ja mislim da su oni mnogo više u tom poslu sa ribolovom“, rekao je on.

Opština Ulcinj da nastoji svojim mjerama podigne sektor poljoprivrede na veći nivo i da pomogne poljoprivrednim proizvođačima u ovakvim okolnostima.

Kako kaže Arta Mučaj, sekretarka Sekretarijata za poljoprivredu primijeniće neki drugi vid podrške.

„Uvešćemo druge mjere namijenjene za razvoj ruralnog područja opštine Ulcinj“, zaključila je ona.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.