Dukaj: Zakon o Agenciji za sajber bezbjednost do kraja ovog mjeseca na dnevnom redu Skupštine

0

Zakon koji reguliše osnivanje Agencije za sajber bezbjednost trebalo bi da se do kraja ovog mjeseca nađe na dnevnom redu Skupštine Crne Gore, kazao je za CdM ministar javne uprave Maraš Dukaj. Kako je najavio, Agencija bi trebalo da počne sa radom do kraja ove godine.

Dukaj je saopštio da su ključni prioriteti Ministarstva javne uprave donošenje i implementacija Zakona o informacionoj bezbjednosti, uspostavljanje Agencije za sajber bezbjednost te da je već formiran Vladin CIRT sa funkcijom SOC (Security Operation Center), odnosno operativnom ulogom sprečavanja incidenata, tijelo kakvo ranije Crna Gora nije imala.

Naveo je da su ključni prioriteti prepoznati i u Reformskoj agendi kojom se Crna Gora obavezala da dodatno kadrovski i tehnicki ojača kapacitete Vladinog CIRTa i Agencije za sajber bezbjednost, te ispuni sve obaveze koje proističu iz zakona o informacionoj bezbjednosti.

“Današnji sajber ambijent nas upozorava da moramo na svim nivoima podići svijest i unaprijediti politike za uspješan odgovor na buduće izazove. Podsjećam, da je Crna Gora 2022. godine, nažalost na svom primjeru, kada je došlo do velikog sajber napada na državnu informatičku infrastrukturu, naučila tu važnu lekciju“, kazao je Dukaj.

Iz tog razloga kako je rekao za CdM očekuju i snažnu podršku Vlade u jačanju nacionalnih kapaciteta za sajber bezbjednost.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.